285(69) Octave Mirbeau "Kambarinės dienoraštis"

Octave Mirbeau “Kambarinės dienoraštis”
Mano įvertinimas: 1/3 (1 – šūdas, 2 – gera, 3 – super).
Mano nuomonė: norėjau šitos knygos, nusipirkau ir nusivyliau. Aišku ir ko gi aš galėjau tikėtis jei kūrinys parašytas prieš šimtmetį kas jau iš karto sufleruoja stiliuką. Aistringo sekso ir paskalų? Tokių buvo, tik forma kažkokia nuobodi. O dar vyras rašo moters dienoraštį. Akivaizdu, kad tais laikais apie aprašomus dalykus laisvai niekas tarpusavyje nesikalbėdavo. Dienoraštis bando būti intymus ir sarkastiškas, tačiau visiškai nenatūralus. Aš labai abejoju ar kambarinė dėliotų būtent tokias sakinių struktūras sąsiuvinyje, kurį skaitys tik ji viena. O visa kita lyg ir nieko. Daug pasakojimų apie šlykštukus šeimininikus. Tais laikais neabejotinai iš tų pasakojimų skaitytojai kvatojosi. Mes dabar kvatojamės iš delfio straipsnių.
Oficialiai: Pagrindinė romano herojė – aukštuomenės pasaulį pro rakto skylutes reginti kambarinė Celestina R. Pirmasis tarnaitės šeimininkas jos batus paverčia savo fetišu. Neilgai trukus ji aptinka šį pagyvenusį žmogų mįslingai mirusį, o jo burnoje styro jos batas… Celestina R. keliauja per įvairius namus ir susiduria su gausybe melagių, vienaip ar kitaip iškrypusių, bet iš pažiūros „labai dorybingų“, „aukštus idealus“ puoselėjančių žmonių. Asmeninio dienoraščio forma leidžia autoriui atvirai vaizduoti anuometinėje literatūroje netoleruotas erotines scenas. Tačiau ir pati visuomenės neva nuskriaustoji kambarinė nėra nekalta avelė – cinizmu ir principų neturėjimu ji gali drąsiai varžytis su savo ponais. Galų gale panelė Celestina R. „išeina į žmones“ – ištekėjusi už savo šeimininkus apvogusio tarno tampa turtinga ir „dorybinga“ ponia, engiančia savo tarnus.
Puslapių skaičius: 381
Knyga nuosava.
Perskaityta 2011 07 12

3Comments

Add yours
  1. 1
    dovydas

    zinai,apie sita knyga nezinau, tik ja vis pastebiu knygynuose – idomus virselis, o tavo review nors dave tik 1/3, vis tiek mane kazkaip uzkabino. reiks kada paskaityti

  2. 2
    Salomėja

    review aš įsivaizduoju kiek kitaip nei plika nuomonė. Mane irgi patraukė kažkoks vizualus patrauklumas tos knygos. Beje, aš ją parduodu, mirkt 😉

  3. 3
    patiko

    Pradėjau skaityti “Kambarinės dienoraštį” ir negalėjau atsitraukti, nors tai ne trileris, ne meilės romaniukas ir ne pseudobestceleriukas.
    Net nustembi, kad leidyklos dar išleidžia tokių gerų knygų, klasikos. Vadinasi, dar galim tikėtis, kad bus ir daugiau šio autoriaus knygų. Net užsinorėjau paskaityti kokią jau skaitytą knygą iš klasikos, turiu savo bibliotekoj, tik apmaudu, kad tiek mažai leidžiama dar neleistų Lietuvoj autorių ir gerų jų tekstų.

+ Leave a Comment