321(105) Sylwia Chutnik "Kišeninis moterų atlasas"

Sylwia Chutnik “Kišeninis moterų atlasas”
Mano įvertinimas: 2/3 (1 – šūdas, 2 – gera, 3 – super).
Mano nuomonė: iš šios knygos tikėjausi kažko kito. Maniau ji bus labiau kandi, vien dėl to linksmesnė ar bent jau juokingesnė. Arba visiškai rimta, kiek filosofinė. O buvo niūri, purvina, šalta, ir visas kandumas tarsi ne vietoje. Tačiau negalima sakyti, kad bloga. Pirmoje dalyje aprašytos turginės sukėlė asociacijų su mūsų Kalvarijų turgumi. Net šiukšlynas už turgaus panašus. Tačiau liūdna vienos iš Marijų baigtis (jos ritimosi žemyn būdas) neskani. Beje, visos moterys knygoje yra Marijos. Ir visos istorijos prasidėdavo taip, kaip aš tikėjausi imdama skaityti knygą. Šmaikščiai, taikliai. Vienintelis pasakojimas apie poniąponą Marijoną man atrodo nesugadintas. Tai nėra ta knyga, kurią aš kažkam labai rekomenduočiau, todėl krausiu į skelbimų lentą.
Oficialiai: Kišeninis moterų atlasas“ – tai ironiškas ir kandus, bet labai tikroviškas epas, vaizduojantis nelengvą moterų gyvenimą patriarchalinių normų užvaldytoje visuomenėje. Kartu tai ir nuoširdus, atjautos kupinas pasakojimas apie sulaužytus keturių paprastų žmonių likimus. Turgaus prekeivė alkoholikė Manka, buvusi Varšuvos sukilimo ryšininkė Marija, moteriško būdo auksarankis konditerininkas Marijonas ir maištaujanti paauglė Marysia gyvena tame pačiame Varšuvos rajono name ir klaidžioja tomis pačiomis gatvėmis. Graudžios šių personažų, įkūnijančių keturias kartas, gyvenimo istorijos susilieja į painų ir prieštaravimų draskomą šių dienų visuomenės portretą.
Žvelgdama iš feministinių pozicijų, autorė įtaigiai parodo, kaip primesti socialiniai vaidmenys (motinos, namų šeimininkės, „tikro vyro“, turgaus pardavėjos, mergaitės-princesės) žlugdo laisvės trokštančias asmenybes, pasmerkia jas dvasiniam skurdui ir nužmogėjimui. Sodrus gatvės žodynas, gyvi personažai, autentiški pykčio bei nevilties protrūkiai verčia susimąstyti apie svarbiausius šiandienos Rytų Europos skaudulius.

Puslapių skaičius: 232
Knyga nuosava.
Perskaityta 2011 10 15

+ There are no comments

Add yours