334(7) Klifordas Donaldas Saimekas "Miestas"

Klifordas Donaldas Saimekas “Miestas”
Mano įvertinimas: 3/3 (1 – šūdas, 2 – gera, 3 – super).
Mano nuomonė: Šiaip nebaisiai žaviuosi apsakymais ir kitokiais trumpais rinkiniais. Tačiau šioje knygoje 8 istorijos glaudžiai susijusios, todėl visą laiką žavėjausi.
Tie, kurie primygtinai mane keikia už Orwelo 1984 nemylėjimą, turėtų tiesiog daugiau skaityti. Pvz., “Mieste” yra ne tik idėja, bet ir idėjos išpildymas.
Knyga rašyta iš karto po antrojo pasaulinio, tad padarinių įtaka net žiba. Apie ką šis pasakojimas? Nauja Šunų civilizacija “moksliškai” nagrinėja 8 sakmių ciklą. Sakmėse istorija apie žmones, kad ir kas jie bebuvo.
“Žinoma, svarbiausia yra atsakyti į klausimą: ar išvis kada nors gyveno toks padaras — Žmogus? Šiuo metu, nesant patikimų įrodymų, būtų protingiau manyti, kad tokio padaro nebuvo, kad sakmių Žmogus — išgalvotas folkloro personažas.
Žmonių išsivystymo aukštumas ir žlugimą, bei Šunų atsiradimą. Šunims tai tėra pasakos, nes gi negali būti reali mintis, kad žmonės gyveno miestuose:
Dauguma ekonomikos ir sociologijos žinovų laiko miesto tipo organizaciją negalima ne tik ekonominiu, bet ir sociologiniu bei psichologiniu požiūriu. Joks padaras su didžiai išvystyta nervų sistema, be kurios nesukursi kultūros, negalėtų išgyventi tokioje kamšatyje. Minėtų autoritetų nuomone, toksai bandymas baigtųsi masinėmis neurozėmis, kurios greitu laiku pražudytų pastačiusią miestą civilizaciją.
Skaitykite ir sužinosite, kodėl žmonės išsikraustė iš miestų, kas yra mutantai, kaip pradėjo vystytis kalbančių šunų civilizacija, kur ir kodėl žmonės pradingo ir kodėl skruzdėlės sustojo tokiame lygyje, kuriame mes jas pažįstame. Ir dar daug filosofijos, mąstymų bei beprasmybės.
Oficialiai: Romanas „Miestas“, pirmasis stambus K.D. Saimeko kūrinys, buvo pradėtas 1944 metais, o atskira knyga išėjo 1952 metais. Autorius, jo paties žodžiais tariant, parašė jį, „apimtas nevilties ir pasišlykštėjimo masinėmis žudynėmis, kaip protestą prieš karą, kuris ne tik kainavo milijonus gyvybių bei apnuodijo milijonus kitų, bet ir pagimdė naują ginklą, galintį sunaikinti ir armijas, ir tautas“.
Puslapių skaičius: 221
Knyga elektroninė.
Perskaityta 2011 11 14

1 Comment

Add yours
  1. 1
    Nosferatas

    Sunkiai susidomiu tokiomis knygomis… bet kažkaip įdomu pasidarė. Tas šuniškas reikalas. Jei neužmiršiu, tai užmesiu akį.

+ Leave a Comment