392(65) Lars Kepler "Hipnotizuotojas"

Lars Kepler “Hipnotizuotojas”
Mano įvertinimas: 3/3 (1 – nors ir skaitomas, ale vistiek šūdas, 2 – gera, tikrai nesigailiu, kad skaičiau, 3 – super, prikaustė, paliko įspūdį, rekomenduoju abejojantiems).
Mano nuomonė: Pernai detektyvu-trileriu numeris vienas man buvo Larssono trilogija. Vienintelis jos minusas – per didelis populiarumas. “Hipnotizuotojas” nėra dar tiek išreklamuotas. Gal niekada ir nebus. Tačiau tikrai tie pati įdomi. Greičiausiai ją skelbsiu šių metų trileriu numeris vienas :).
Visai neseniai skaičiau kitą tos pačios leidyklos, toje pačioje kategorijoje (“skandinaviško detektyvo elitas) išleistą knygą “Užnuodytas kraujas”. Turiu pasakyti, kad “Hipnotizuotojas” įtraukė labiau. Ir aš labai džiaugiausi, kad ji tokia stora. Bent porai dienų užteko. Tik norėtųsi kišeninio varianto, labai jau sunku nulaikyti.  “Užnuodytas kraujas” – paprasta, lėta. “Hipnotizuotojas” – detali, greita, kupina įtampos. Čia ir baigsiu lyginimus, nes jos net nepanašios. O štai į Larssono stiliuką tikrai “neša”. O tas elito knygas tikrai norėsiu skaityti jei bus leidžiamos.
Knygos ašis yra keli veikėjai: komisaras Jonas Linas, gydytojas Erikas kadaise tyrinėjęs hipnozės terapiją ir jo žmona Simona. Kaip anotacijoje ir rašoma, komisaras paprašo Eriko, užhipnotizuoti berniuką, kuris vienintelis liko gyvas po skerdynių. Erikas kažkada prisiekė tuo nebeužsiimti, tačiau padaro išimtį. O kažkas šį sulaužytą pažadą priima pernelyg rimtai ir nusprendžia visus nubausti. Kraupoka? Bet aš esu iš tų, kurioms patinka knygose trykštantys kraujo klanai. Paminėsiu ir vieną abejonę – kažkaip labai jau lengvai ten visi laksto, nors yra pridaužti mirtinai ir lovoje turi gulėti mėnesių mėnesius 🙂
Veikalas suregztas pagal geriausias įtampos kūrinių tradicijas: nenori sustoti, negali sustoti, nori skaityti kitą skyrių. Nors ir žinai, kad galiausiai viskas turi baigtis gerai. O gal ne?
Oficialiai: “kaip ugnis! Visai kaip ugnis!” Tokiais pirmais užhipnotizuoto berniuko žodžiais prasideda stingdantis psichologinio detektyvo košmaras. Po žiaurių šeimos skerdynių Stokholmo priemiestyje liko vienas liudininkas – penkiolikametis sūnus Josefas Ekas. Jo būklė neleidžia apklausti, todėl komisaras Jonas Lina mato vienintelę išeitį ekstremalioje situacijoje – ieškoti hipnotizuotojo pagalbos. Erikas Marija Barkas jau dešimt metų neužsiima šia praktika, tačiau padaro išimtį Josefui, tikėdamasis, jog taip išgelbės dingusią jo seserį Eveliną. Kai hipnotizuotojas sulaužo sau duotą priesaiką ir pasineria į vaikino sąmonę, išaiškėja tiesa, kur kas labiau šokiruojanti, nei jis galėjo įsivaizduoti. Ir paties gydytojo šeimai iškilusi grėsmė priverčia Eriką sugrįžti į siaubingą savo praeitį. 
Puslapių skaičius: 624
Knyga nuosava.
Perskaityta 2012 05 01

16Comments

Add yours
  1. 1
    deathblow

    Nežinau, gal tu jau esi skaičiusi, bet vis tiek parekomenduosiu – Paul Auster “Niujorko trilogija”, keistas suktas psichologinis detektyvas.

  2. 2
    Salomėja

    Neskaičius, ir jau ne iš tavęs pirmo girdžiu. Reiks pasiimti iš bibliotekos, regis mačiau…

  3. 5
    Edita

    Perskaičiau. Mano tempais labai greitai, buvo įdomu. Bet kažkas čia ne taip. Tu teisi labai greitai visi pasveiksta, pradurtais plaučiais ir kraujuojančionis kepenimis laksto ir kitus skerdžia ir dar niekas pagaut negali. Komisarą kažkas nustumia į kelią ant jo kažkas užvažiuoja ir autorius jį pamiršta, prisimena pervažiuotą komisarą tik po kokių 200 puslapių:)) Prie sodybos privažuoti negali nes pusnynai, palieka mašinas ir eina, o po keletos minučių iš laužo iššokęs autobusas lekia paežeriais.:)))

  4. 6
    Lina

    Deja, knyga labai populiari, nors gal ir nėra išreklamuota stipriai. O po filmo pasirodymo bus antra banga populiarumo.

  5. 9
    Salomėja

    Tai gal tiesiog gera knyga? Nes vienos sugeba išpopuliarėti, o kitos tai ne. Kai aš ją skaičiau tai kažkaip dar nebuvo “ant bangos”.

  6. 10
    Lina

    Matyt nauja buvo. Tai tiesiog labai gera knyga, man irgi patiko, skirtingai nei “Paganinio kontraktas”.

  7. 12
    meril

    Perskaičiau ir nesupratau (ups…). O kaip ten Josefas? Ar jį rado? Kur? Pradėjo Josefu. Baigė Benjamino istorija, čia viskas +-aišku. Bet pirma istorijos dalis liko “plaukioti”, ar kaip?

  8. 13
    Skalikas

    Skaitosi mielai… Bet taip perskaitei, padėjai, pamiršai. Paganinio kontraktas irgi.
    Abi naivokos.

  9. 15
    Salomėja

    Ačiū už rekomendaciją, bet aš ją jau perskaičiau ir laukiu nesulaukiu naujos dalies apie Joną Liną.

  10. 16
    Williukea

    Nors komentaras ir buvo prieš 3 metus rašytas, neseniai skaičiau knygą ir atsakysiu. Josifą rado tada, kai jis atvyko nužudyti Šulmano, manydamas, kad tai Erikas, ir Evelina jį apgavo, nukreipė dėmesį, o paskui nužudė. O vėliau knyga pasakoja apie Lidiją ir Benjaminą.

+ Leave a Comment