405(78) Richard Gary Brautigan "Arbūzų cukruje"

Richard Gary Brautigan “Arbūzų cukruje”
Mano įvertinimas: 3/3 (1 – nors ir skaitomas, ale vistiek šūdas, 2 – gera, tikrai nesigailiu, kad skaičiau, 3 – super, prikaustė, paliko įspūdį, rekomenduoju abejojantiems).
Mano nuomonė: Tik baigusi skaityti šią knygą pasijutau truputį taip.  Ir buvo jau vėli naktis, tad nuėjau miegoti. O šiandien atsikėlusi nusprendžiau, kad patiko man ta knyga. Pusę jos sunku “įsikirsti”, o apie ką gi aš čia skaitau? Vėliau pasimato, kad apie keistą pasaulį, mažą bendruomenę, savotišką utopiją.
Paskui perskaičiau, kad ta bendruomenė tai tarsi rojus, net ir personažų gali rasti (Kainas ir Abelis). Bet čia turėčiau pasakyti, kad pati bendruomenė, skirtingai nei knyga, gana nuobodi. Visi gana flegmatiškai slankioja, dirba nereikšmingus darbus ir kalba nereikšmingus dalykus. Už vartų turi sukrautus istorijos klodus, kurie pavadinti Užmirštais reikalais. Ten jie kartais randa knygų (vienintelis įvardintas radinys) ir kitų užmirštų daiktų. Nenorėčiau tokio rojaus.
Tai va, bendruomenė nuobodi. Bet knyga tai ne. Daug kartų galvojau, kad labai jaučiasi ta žolės apsirūkiusios rašytojo kartos dvasia. Jau vien ko vertos daržovių statulos. Artišokas ten, bulvė prie trobelės, morka pakeliui namo. O viskas iš arbūzų cukraus – rūbai, tiltai, langai.
Daug žolės. Sako jos dar daugiau “Upėtakių žvejyboje Amerikoje”. Reikės paskaityti, kažkur namuose turime.
OficialiaiLiteratūrinis bytnikų ir hipių kartos manifestas „Arbūzų cukruje“ yra simboliška knyga, kurią perpras ne kiekvienas. Tai modernus biblinio Rojaus mitas, kupinas haliucinuojančio humoro pasakojimas apie tragišką meilės trikampį.
Puslapių skaičius: 160
Knyga elektroninė.
Perskaityta 2012 05 31

2Comments

Add yours
  1. 2
    A.

    o aš irgi beskaitydama iš pradžių, kaip įpratinta, pradėjau ieškoti kas čia ką reiškia, poto mečiau šitą reikalą pasiskaičius jo biografiją… nusprendžiau, kad jis galėjo būti užtektinai prisirūkęs, kad ta knyga ir būtų apie žmones gyvenančius tarp arbūzų, o viskas kitkas tiesiog kritikų noras visur rasti gilią prasmę ir t.t. gal kartais jos čia nėra? 🙂 tai aš ir pasilikau prie šitos versijos. man ši knyga tiesiog žiauriai miela fantazija. aš kartais irgi norėčiau susigalvoti sau pasaulį iš kokio nors arbūzų cukraus, bet nesugebu, tai skaitau jo sukurtą 🙂

+ Leave a Comment