489(13) Victoria Hislop "Gija"

Victoria Hislop “Gija”
Mano įvertinimas: 3/3 (1 – nors ir skaitomas, ale vistiek šūdas, 2 – gera, tikrai nesigailiu, kad skaičiau, 3 – super, prikaustė, paliko įspūdį, rekomenduoju abejojantiems).
Mano nuomonė: Tryliktoji šio mėnesio knyga yra nuostabi ir verta to skaičiaus :). Pradėjusi skaityti maniau, kad ji nebus tokia gera, kaip “Sala”, kuri tapo kažkurių mano skaitymo metų geriausia. Bet po truputį įsivažiavau ir buvo puiku. Man patinka tokios knygos, kurios patobulina istorijos žinias, bet daro tai tarsi netyčia. Juk svarbiau veikėjai, o aplinka tai tik detalės. Tos naudingosios detalės.
Knygoje pasakojama apie Salonikų ir Graikijos dvidešimtojo amžiaus istoriją. Apie miestą, kuriame vietos rado musulmonai, žydai ir krikščionys. Apie tai, kaip Graikija ir Turkija susikeitė žmonėmis (kurie jau buvo radę savo vietą svetimoje šalyje). Apie pabėgėlius, antrą pasaulinį karą ir žydų likimą Graikijoje. Tiesa, jis toks pats kaip ir visur kitur Europoje (tremtis ir dujų kamera), tačiau žydų santykis su kaimynais buvo artimesnis. Bent jau tame mieste.
Na ir meilė. Ji šioje istorijoje svarbi, nors praktiškai visiškai neužėmė vietos. Tik vienas pagalvodavo apie vieną, kitas apie kitą ir toliau vargdavo savo vargelius. Tai labai miela ir jaudinanti knyga. Be intrigų, detektyvinių detalių ar veiksmo. Bet viso to ir netrūko.
Oficialiai: 1917-ųjų Salonikai. Gimus Dimitriui Komninui, klestintį daugiakultūrį miestą, kur draugiškai gyvena krikščionys, žydai ir musulmonai, nuniokoja gaisras. Tai tik pirmoji iš daugelio katastrofų, amžiams pakeisiančių šį miestą; čia gyvenančius žmones ima priešinti karas, baimė ir persekiojimai. Po penkerių metų į Graikiją atvyksta Katerina, nes jos namus Mažojoje Azijoje sugriauna turkų kariai. Įsisiautėjusiame chaose pametusi motiną ji atsiduria nežinia kur plaukiančiame laive. Nuo tos dienos Dimitrio ir Katerinos gyvenimai susipina, tačiau tarp jų įsiterpia ir miesto istorija. 
2007-ųjų Salonikai. Jaunas vaikinas, pusiau anglas, pusiau graikas, pirmą kartą išgirsta senelių istoriją ir supranta, kad turi apsispręsti. Daugelį dešimtmečių jo seneliai saugojo jėga iš numylėto miesto ištremtų bičiulių prisiminimus ir jų lobius. Gal dabar jis turėtų tapti tų lobių sergėtoju? Ar jam likti, ar išvykti?
Puslapių skaičius: 404
Knyga nuosava.
Perskaityta 2012 11 23
 

+ There are no comments

Add yours