497(21) Upton Sinclair "Džiunglės"

Upton Sinclair “Džiunglės”
Mano įvertinimas: 2/3 (1 – nors ir skaitomas, ale vistiek šūdas, 2 – gera, tikrai nesigailiu, kad skaičiau, 3 – super, prikaustė, paliko įspūdį, rekomenduoju abejojantiems).
Mano nuomonė: Ši knyga kažkaip labai reklamuojama ir net užsimaniau perskaityti. Bet kaina pasirodė žvėriška iki kol neatradau, kad “Skaityklė.lt” parduoda pigiau (žiūrėti lentelę apačioje). Iš karto griebiau ir per porą vakarų perskaičiau. Pradžioje yra kelių žmonių komentarai, tame tarpe ir Valdo Adamkaus. Viską praleidau ir puoliau skaityti.
Tai labai žiauri knyga, apie vargšų darbininkų engimą, išlikimą, verslininkų apgaules. Jautrūs žmonės gali nebenorėti mėsos. Niekada. Aš nesu jautri, bet nebelabai noriu dešros. Vien todėl, kad 1905 metais rašytas pasakojimas nelabai nukrypsta nuo to ką pasakoja dabar. Labai man patiko suktybių aprašymai, kurie turėtų užkišti visus “o seniau taip nebuvo, niekas nedėjo popieriaus į dešrą ir t.t.”. Kurgi ne: “Vaikų sveikata nebebuvo tokia gera, kaip kitados namie; bet iš kur jie galėjo žinoti, kad po jų namu nėra nuotėkų vamzdžio ir po juo jau penkiolika metų kaupiasi atliekos? Kaip galėjo sužinoti, kad blyškiai melsvas pienas, kurį jie perka kampinėje krautuvėlėje, atskiestas vandeniu ir yra su formaldehido priemaišomis? Namie, kai vaikai susirgdavo, teta Elzbieta pririnkdavo žolelių ir juos pagydydavo; čia jai tekdavo eiti į vaistinę pirkti nuovirų – iš kur ji galėjo žinoti, kad šie nuovirai irgi atskiesti? Kaip jiems sužinoti, kad jų perkama arbata ir kava, cukrus ir miltai – viskas su priemaišomis; kad konservuoti žirneliai dažyti vario druskomis, o vaisių džemai – anilino dažais? Ir kas iš to, jei net būtų žinoję – aplink per ištisas mylias nebuvo nė vienos vietos, kur gautum nusipirkti ką nors geresnio.” Nepamirškite, kad knyga rašyta remiantis tikrais faktais.
Pati knyga itin žiauri. Tikros džiunglės. Mums net sunku suvokti tokį darbo pragarą. Bet žinote ką? Man visiškai nebuvo gaila veikėjų. Dėl to, kad aš žiauri? Žinoma! Visų pirma patys išsinešdino iš Lietuvos. Niekas nevarė, bet gi labai norėjo praturtėti. Vargšų tuštybės mugė. Tarkime sukiša visus pinigus į namą (aišku, kad juos apgauna), ir visą laiką pusbadžiu gyvena, kad sutaupytų vestuvėms! Nes gi kaip čia ženysies be baliaus, nepažįstami kaimynai ką nors blogo pagalvos. Vestuvėms sumoka tiek pat, kiek namo pradiniam įnašui ir dar skoloj lieka. O tai tau, kokie šaunuoliai. Labai vaizdžiai aprašoma, kaip sunkiai pluša, kaip šąla, aptekę utelėmis ir kad neturi vilties prakusti, bet (!!!) vistiek sugeba pastoti, ir net (!!!) gimdyti. Na tai jei elgiasi kaip šuniukai, tai ko tikėtis, kad su jais elgsis kitaip?
Daugybė skurdo pasekmių knygoje iš kvailumo. Pvz., kažkurioje vietoje Jurgis nuo visko pabėga ir ima valkatauti. Valkatavimo metu pasirodo, kad kaimuose pilna normalaus (lyginant su viskuo kas patirta) darbo. Tad kodėl pamačius, kad skerdyklose tuojaus mirsi, neėmus ieškoti kitų kelių? Kodėl iš viso nepatraukus į šiltesnius kraštus, juk tai buvo to meto Amerika, kai pilietybę dalijo bet kam, kad tik eitų balsuoti. Galėčiau dar daug rašyti, apie tai, kad man negaila veikėjų ir šiaip žmonių už jų pasirinkimus. Kodėl turėtų būti, jei žmogus pats taip nusprendė? Kad ir viską sugriauti muštynėmis? Sakysite, kad lengva man kalbėti, kai esu soti ir laiminga? Lengva, bet ne visada buvau soti. Knygos veikėjai net nebandė kažko keisti, visada ėjo lengviausiu keliu. Antra knygos pusė buvo nuobodesnė. Ten jau politika, politika, politika.
Oficialiai: Uptono Sinclairio istorinis romanas Džiunglės pasakoja apie pirmuosius lietuvius emigrantus Jungtinėse Amerikos Valstijose. Romane aprašyta XX amžiaus pradžios Čikaga ir jos priemiesčiuose esančios skerdyklos, kuriose sunkiai dirbo emigrantai iš visos Europos, tarp jų ir lietuviai. Tačiau tik lietuviai tapo pagrindiniai šio romano personažai.
Puslapių skaičius: 448
Elektroninė knyga.
Perskaityta 2012 12 07
[table id=8 /]
1Kainos surinktos 2012 12 07
2Siuntimo kaina = kaina už vienos knygos pristatymą Lietuvoje.
3Bendra knygos ir pristatymo kaina perkant tik vieną šią knygą.
4Kaina versta iš eurų.

10Comments

Add yours
  1. 1
    La

    Visai netikęs komentaras!
    Nuo kada siekis gyventi geriau yra “vargšų tuštybės mugė”, ypač kai to siekiama sąžiningu ir juodu darbu?! Knygos herojai į Ameriką važiavo dirbti – tokios galimybės Lietuvoje jie neturėjo. Beje, autorius labai aiškiai parašė, kad jie buvo neišprusę – daugelio dalykų nesuprato ir nemokėjo (tad akivaizdu, kad šeimos planavimas jiems nebuvo žinomas), o jų prilyginimas šuniukams net pasibaisėtinas!!!

  2. 2
    Salomėja

    Lietuvoje jie dirbo savo ūkeliuose ir gyveno kaip žmonės. Neišprusimas nėra kažkokia kvailumą pateisinanti vertybė. Vaikučiai, žinote, nėra gandro atnešami vos susituokus. Žmonės iš kaimo puikiai žino iš kur jie atsiranda. Ir ką. Vos save išlaiko, miršta nuo bado, neturi iš ko sumokėti paskolos, bet gimdo vaikus, tai kuo ne šuniukai? Juk žmogus save dažnai virš gyvūno kelia todėl, kad atseit sugeba protauti, suvaldyti instinktus.
    Sąžiningas ir juodas darbas besitaikstant su vergoviškomis sąlygomis irgi nėra jokia vertybė, nes autorius, kaip minėjau parodo, kad vos už kažkeliasdešimt kilometrų yra kaimai, kur ūkininkai tiesiog graibsto darbininkus visai ne tokiomis baisiomis sąlygomis. O jei susitaikai su tuo, kad esi pririštas prie būdos ir mušamas kaip šuo, tai ir vėl čia ateina palyginimas su šuniu. Gi sakau, jei jautiesi ir elgiesi, kaip šuo, tai ir kiti taip su tavimi elgiasi.

  3. 3
    Reitmans

    Apie pastojimus ir gimdymus gal… atlik namu darbus? Dabar yra visokios tabletes, spirales, prezikai galu gale, o pries simta metu kas buvo?

  4. 4
    Salomėja

    Visais laikais buvo nuo pat žmonijos sukūrimo buvo vienas ir itin patikimas apsaugos būdas. Ypač jei miršti badu, neturi iš ko gyventi, esi viena koja gatvėje, aptekęs utelėmis, murzinas – tai jau gali ir nesidulkint, gi žinai visas pasekmes. O jei jau norisi to malonumo – yra n būdų, kurie tikrai ne cosmopolitano laikais atrasti.
    Kokius čia dar namų darbus atlikt? Juk kalbama ne apie laikus kai žmonės galvojo, kad vaikus į pilvą dvasios įdeda, žinojo jau iš kur atsiranda.

  5. 6
    0123

    Pražioplini esminę ir įdomiausią skaitymo dalį, daugiau įsigilindama į darbininkų buitį, o ne užslėptas tendencijas ir emocijas, bei kas pastūmėja pasielgti vienaip ar kitaip. Piktiniesi veikėjų kvailumu, o pati rašai, kad antroje knygos pusėje vien nuobodi politika (tavo manymu). Komentare, nebūdama jokia lituanistė ar filologė, pastebiu daug stiliaus klaidų. Tik konstruktyvi kritika, nepyk.

  6. 8
    Pritariu La

    Čia daug kur rašo jaunos mergaitės, ir šio šiukšlynėlio autorė dar daug daug turi pamatyti gyvenimo, o tada dar kartą perkaityti Džiungles. “pays išsinešdino”…..o būna taip kad reikia isšsinešdinti, ir gal dar patartumėt tam emigrantu kad jis savo firmelę įkurtų ir grėbtų dolerius grėbliu? viskas yra ne taip, ne visi sugeba savo verslą įkurti, o tie emigrantai buvo dori, bet neiko pasaulyje nematę lietuvos valstiečiai, pakliuvę į tikrą kapitalizmo mėsmalę. tai diddinga ir labai svarbi knyga visiems, užsisvajojusiems apie kapitalizmo privalumus. kapitalizmas nėra idelai santvarka. Nors mes gyvename žymiai geriau, bet tos pačios kapitalizmo schemos žlugdo mus IR DABAR. linkiu neįkliūti į spąstus.

  7. 9
    Salomėja

    Pritarėjau, gal pats perskaityk tą knygą? Juk toje pačioje knygoje rašoma apie išeitis, kurias siūlo tas kapitalizmas. Juk ir pats veikėjas atrado kitų būdų užsidirbti. Tik va ieškoti kelių kažkodėl niekas nenori.
    Gal man sakysit dar, kad daug gyvenime turiu nugyventi, kad per vestuves pašerčiau svetimus laukinius už skolintus pinigus, o po to badaučiau? Juk ir dabar taip daug kas daro, tai norit pasakyti, kad dėl to, jog daug gyvenime patirties turi? O gal tiesiog yra durniai ir tiek?

  8. 10
    marija

    Gal kas turi parduoti popierini sios knygos varianta?
    Labai noreciau paskaityti.

+ Leave a Comment