508(32) John Vaillant "Tigras. Keršto ir išlikimo istorija"

John Vaillant “Tigras. Keršto ir išlikimo istorija”
Mano įvertinimas: 2/3 (1 – nors ir skaitomas, ale vistiek šūdas, 2 – gera, tikrai nesigailiu, kad skaičiau, 3 – super, prikaustė, paliko įspūdį, rekomenduoju abejojantiems).
Mano nuomonė: Ši knyga labiau patiko brangiausiajam nei man. Aš nesu didelė dokumentikos gerbėja, tačiau neatsisakau sužinoti vieną kitą naują dalyką. Perskaičiusi šį leidinį apsišviečiau tigrų tema :). Ir ne šiaip tigrų, o sibirinių. Man, kaip ir daugeliui neišmanėlių, tigrai visada asocijuojasi su gerokais šiltesniais kraštais, pvz., Afrika, ar Indija, todėl sužinoti daugiau apie laukinių katyčių gyvenimą prie -45C buvo įdomu.
Ant viršelio parašyta, kad “Tigras” yra tiriamosios žurnalistikos, socialinės istorijos, geografijos ir kelionių literatūros mišinys. Labai taiklu. Būtent taip ir yra. Čia surasite daugybę tiriamųjų darbų citatų, nuorodų, senų pasakojimų. Čia sužinosite apie Primorę – Rusijos užkampį, kuri nežino net rusai.
Gyventojai ten nebeturi kuo verstis (po Sovietų Sąjungos griūties), todėl telieka brakonieriauti. Knygos autorius ne rusas, todėl kiek egzotiška skaityti jo paaiškinimus apie tam tikrus postsovietinius niuansus, dabartinės Rusijos realijas. Baisu buvo įsivaizduoti, kaip medžiotojas eina vien tik su guminiais batais, be pirštinių, o lauke ką… tik minus trisdešimt. Šilta dienelė.
Tad apie ką ši knyga? Apie tigrų ir žmonių santyki atšiauriuose sąlygose. Apie galimybes ir pasekmes. Paskaitykite ir dar kartą įsitikinsite, kad Lietuvoje gyventi gera, ne tik dėl to, kad neturime ketvirtį tonos sveriančių katyčių.
Papildymas: aha, ne mano skonio sakiau knyga, o nuo jos perskaitymo tai tik diskutuojam ir diskutuojam apie tigrus 🙂
OficialiaiPrimorės kraštas netoli Kinijos sienos, yra paskutinė čia išlikusių Amūro tigrų gyvenamoji vieta. Skambinęs pareigūnas pranešė siaubingą naujieną: netoli Sobolino, mažos medkirčių gyvenvietės, esančios giliai miškuose, tigras užpuolė ir sudraskė žmogų. Inspektorius Jurijus Trušas ir jo komanda leidžiasi į taigą: netoliese tykantis plėšrūnas turi būti sunaikintas. Spengiančiame šaltyje žmonės ir šunys seka nepaprastai pavojingo ir labai reto gyvūno pėdomis, o prieš skaitytojo akis veriasi stulbinančiai įdomi Amūro tigrų gyvenimo istorija.
Autorius pasakoja apie udegėjus, nuo seno taikiai sugyvenančius su tigrais; apie rusų medžiotojus ir kareivius, XIX-XX a. pradžioje beveik išnaikinusius šiuos didingus gyvūnus, ir apie jų palikuonis, kurie, prispausti skurdo, brakonieriauja, prekiaudami tigrų kūnų dalimis; apie šamanus, kurie vis dar muša savo būgnus, stengdamiesi atbaidyti grėsmę.
Įsimenanti ir rūsti tigro istorija pasakojama, pasitelkiant tris pagrindinius veikėjus: nužudytąjį brakonierių Vladimirą Markovą, inspektorių Jurijų Trušą ir žinoma, tigrą. Nepaprastai protingą nykstantį plėšrūną, vienintelį iš šešių išlikusių tigro porūšių prisitaikiusį gyventi arktinėmis sąlygomis.
Puslapių skaičius: 416
Knyga nuosava.
Perskaityta 2012 12 29
[table id=20 /]
1Kainos surinktos 2012 12 29
2Siuntimo kaina = kaina už vienos knygos pristatymą Lietuvoje.
3Bendra knygos ir pristatymo kaina perkant tik vieną šią knygą.
4Kaina versta į litus pagal valiutos.lt nurodomą kursą.

+ There are no comments

Add yours