515(39) Johnathan Safran Foel "Everything is illuminated"

Johnathan Safran Foel “Everything is illuminated”
Mano įvertinimas: 2/3 (1 – nors ir skaitomas, ale vistiek šūdas, 2 – gera, tikrai nesigailiu, kad skaičiau, 3 – super, prikaustė, paliko įspūdį, rekomenduoju abejojantiems).
Mano komentarai: Tęsiu savipažadą daugiau skaityti angliškai ir siunčiu bučkį “Humanitui” už suteiktą galimybę. Prie knygelės teko prisėsti ilgam… Nesu labai stipri kai reikia skaityti angliškai, bet ir ne visiškai prasta. Rašyčiau sau gana padorų septynetą, tačiau jei norite tiesiog mėgautis šia knyga, tai reikėtų bent devyneto. Na esmė tokia :).
Kodėl man pritrūko žinių? Ši knyga daugiasluoksnė. Išsiskiria trys dalys. Pirmą pasakoja Ukrainos jaunuolis Aleksas, kuris kartu su seneliu dirba gidais-vairuotojais ir veža jauną amerikietį žydą ieškoti savo senelio gimtinės bei moters, kuri jį išgelbėjo nuo nacių. Antrasis sluoksnis tai senovinis pasakojimas apie žydų bendruomenę, kurią pasakoja minėtas amerikietis. Būtent šis sluoksnis man pats sudėtingiausias, nes jame persipina laikai (nuo 19a iki 20a vidurio), persipina veikėjai, atsiranda fantazijų, kartais sunku suprasti kas čia vyksta ir kodėl. Trečias knygos skyrių tipas yra Alekso laiškai amerikiečiui Džonatanui, kurioje jis aptaria gyvenimą po kelionės, Džonatano pasakojimą ir savo rašomą istoriją apie kelionę (pirmas sluoksnis).
Painu? Ir man taip buvo. Nepaisant to knyga labai gera, joje gausu juodo humoro, graudulio, vilties, kaltės ir dar daug daug visko. Beje, romanas išleistas ir lietuviškai jau prieš 7 metus, o aš ir nepastėbejau :(. Ir dar yra to paties pavadinimo filmas, kuris gerokai linksmesnis (Kusturicos stiliaus), pažiūrėkit :).
OficialiaiA young man arrives in the Ukraine, clutching in his hand a tattered photograph. He is searching for the woman who fifty years ago saved his grandfather from the Nazis. Unfortunately, he is aided in his quest by Alex, a translator with an uncanny ability to mangle English into bizarre new forms; a ‘blind’ old man haunted by memories of the war; and an undersexed guide dog named Sammy Davis Jr, Jr. What they are looking for seems elusive – a truth hidden behind veils of time, language and the horrors of war. What they find turns all their worlds upside down.
Puslapių skaičius: 276
Knyga nuosava.
Perskaityta 2013 01 16
[table id=27 /]
1Kainos surinktos 2012 01 16
2Siuntimo kaina = kaina už vienos knygos pristatymą Lietuvoje/į Lietuvą.
3Bendra knygos ir pristatymo kaina perkant tik vieną šią knygą.
4Kaina versta į litus pagal valiutos.lt nurodomą kursą.

5Comments

Add yours
  1. 1
    Miglė

    O filmą to paties pavadinimo ar teko matyti? Jei taip, gal galėtum palyginti su knyga?
    Irgi mąstau apie šios knygos pasiskaitymą, mat autorius šis dažniausiai nenuvilia, o ir ekranizacija patraukli 🙂

  2. 3
    Salomėja

    Migle, filmas labai patiko. Tik filme daugiau mažiau plėtojama viena linija – kelionė ieškoti Augustinos ir tik šiek tiek grįžinėjama į praeities įvykius. Knygoje daugiau to miestelio žmonių istorijų, svajoniu, charakterių ir pan. Bet nuotaika panaši, dialogas apie mėsos nevalgyma ir scena su bulve yra 🙂

  3. 4
    Elfuzadintoja

    Nors jau seniai skaičiau šią knygą, bei žiūrėjau filmą, vis dar atsimenu saulėgrąžų laukus ir kelią tarp jų iki namelio, pilno atsiminimų, kur kiekvienas atsiminimas turi savo atskirą dėžutę ir laukia, kol bus išleistas.

  4. 5
    KZL

    Vertimo siulyciau kaip imanoma vengti, ne veltui vos ne po 2 lt ispardavinejama sita knyga lietuviskai. Knyga tikrai daugiasluoksne ir daugiapprasme, o vertime, kiek suprantu viso to nelike ne laso. Nuostabi knyga, viena ir mano geriausiu tarpo.

+ Leave a Comment