521(45) Margaret Atwood "Tarnaitės pasakojimas"

Margaret Atwood “Tarnaitės pasakojimas”
Mano įvertinimas: 2/3 (1 – nors ir skaitomas, ale vistiek šūdas, 2 – gera, tikrai nesigailiu, kad skaičiau, 3 – super, prikaustė, paliko įspūdį, rekomenduoju abejojantiems).
Mano komentarai: Įdomus tas knygos pasirinkimo kelias. Perskaičiau vieną blogo įrašą ir taip sužinojau, kad yra tokia knyga. Čia ir tas raudonas viršelio akcentas suveikė viliodamas. Labai patraukliai nuteikė. Tarsi tai bus labai labai įdomi ir sukrečianti knyga. Ir ką… Nežinau net ką ir besakyti. Man čia kaip ir su 1984-taisiais. Pasakojimas įdomus ir aktualus, ale skaityti tai baisiausiai nuobodu.
O pasakojimas kraupus. Šiaurės Amerikoje kruviną perversmą įvykdo kaži kokie sektantai ir įkuria naują santvarką. Čia gyvena Vadai – turtingi karininkai su Žmonomis. Žmonos dažniausiai negali susilaukti vaiko, todėl jiems į šeimą paskiriama Tarnaitė, kuri yra niekas kitas, kaip gimda ant pagaliukų. Viskas remiasi kažkokiais biblijos paistalais. Todėl, pvz., vaikas gaminamas tryse, gimdomas dviese, atitenka Žmonai jei tik nebūna išsigimęs. Tarnaitėmis tampa tos, kurios kada nors gyveno nesusituokusios, ar antrą kartą tekėjo. Jokios kategorijos moterys negali dirbti, mokytis, Tarnaitėms draudžiama skaityti, rašyti ir šiaip ką nors veikti.
Žiauroka. Įdomu tai, kad pvz., pažvelgus į musulmoniškų šalių papročius atrodo, kad santvarka labai naudinga vyrams. Šioje knygoje sukurta santvarka nenaudinga niekam. Ja nepatenkintos nei Tarnaitės, nei Žmonos, nei vyrai. Fanatizmas. Tikrai unikali knyga, tik jau galėtų būti ne tokia sausa.
P.S. Sudarinėdama kainų lentelę atradau, kad manoknyga.lt jau pasikeitė dizainą. Visai fainai.
Oficialiai: Netolima ateitis. Gileado respublika.
Fredinė gyvena Vado ir jo Žmonos namuose. Išeiti iš namų jai leidžiama tik kartą per dieną nupirkti maisto produktų. Parduotuvių pavadinimai yra paveikslėliai, nes moterims nebeleidžiama skaityti ir apskritai siekti žinių. Kartą per mėnesį ji privalo gulėti ant nugaros ir atlikti Tarnaitės pareigą, nes mažėjančio gimstamumo amžiuje Fredinės ir kitų šiai tarnystei paskirtų moterų vertė tėra jų vaisingumas. Ji dar atmena senus laikus, kai gyveno su savo vyru Luku, žaisdavo su dukra, turėjo darbą, pinigų ir galėjo mokytis. Bet dabar visa tai jau praeitis…

Puslapių skaičius: 336
Knyga nuosava.
Perskaityta 2013 02 06
[table id=34 /]
1Kainos surinktos 2012 01 31
2Siuntimo kaina = kaina už vienos knygos pristatymą Lietuvoje/į Lietuvą, renkantis pigiausią siūlomą siuntimo būdą.
3Bendra knygos ir pristatymo kaina perkant tik vieną šią knygą.
4Kaina versta į litus pagal valiutos.lt nurodomą kursą.

1 Comment

Add yours

+ Leave a Comment