531(55) Justinas Žilinskas "KGB Vaikai"

Justinas Žilinskas “KGB Vaikai”
Mano įvertinimas: 2/3 (1 – ne kažką, 2 – gera, tikrai nesigailiu, kad skaičiau, 3 – super, prikaustė, paliko įspūdį, rekomenduoju abejojantiems).
Mano komentarai: Prisipažinsiu, kad šios knygos ėmiausi kiek neigiamai nusiteikusi. Kodėl? Nežinau. Įtaką darė autorius. Ne, aš jo nepažįstu, net nesu tikra ar žinau kaip atrodo. Bet jis yra mano pažįstamų pažįstamas soc. tinkluose. Todėl būtent ten užmatydavau vieną kitą autoriaus komentarą ir supratau, kad mūsų biolaukai (chi chi chi, koks juokingas žodis) susipliektų jei tik turėtų progą :). O bet tačiau kažkokios ten menamos nuostatos nesulaikys nuo smalsumo :). Nusipirkau. Perskaičiau. Vertinu teigiamai.
Knyga sakyčiau visai nebloga. Kiek nebloga gali būti muilo opera. Nes muilo nepagailėta. Pagal geriausias to žanro (vis dar turiu muilą omenyje) tradicijas trūksta meilės (čia muiliukas pasireiškė šeimyniniais ryšiais, o meilė buvo praeityje) ir atminties praradimo. Žinokite, kai knygos pradžioje perskaičiau: “atšoviau piktai, nes ant liežuvio galiuko jau jaučiau karstelėjusį alaus skonį ir mačiau, kaip troleibusas sušnypčia durimis, palikdamas stotelę vienišauti iki kito dviūsio pasirodymo. O dulksna smelkėsi net pro vilnonį šaliką!“, tai galvojau OMG, čia knyga, ar mokyklinis rašinėlis, kuriame gražiais išsireiškimais reikia sužavėti lietuvių k. mokytoją. Nors toliau gal autoriui nusibodo daryti įspūdį mokytojai ir jis ėmėsi rūpintis veiksmu. Prisipažinsiu, kad įtraukė. Geriukas virsta blogiuku, nors yra geriukas, bet o gal ir blogiukas. Klasikinis virsmas, sužaista smagiai, tik gal per daug. Negi visi būtinai turi žaisti tą “aš geras, o gal ir blogas, o gal ir geras” :). Užtektų kelių veikėjų.
Visuose knygos anonsuose labai akcentuojami 1996-tieji. Gal nereikėjo to akcentuoti, nes labai jau keistai atrodė veikėjai, kai kuriose pavojingose situacijose galvojantys apie konkrečius daiktų pavadinimus ir detales. Kad tik iš tų laikų būtų. Čia ką tik vos nemirė, čia jau automobilio įgaliojimu rūpinasi. Čia ką tik vos nesuėmė, vos neišprievartavo, o bet būtinai reikia paminėti “Motorolą”. Juokingoka. Dar trikdė vieno veikėjo kalba. Rusiškai.  Nežinau, kaip popierinėje knygoje, bet elektroninėje paaiškinimai/vertimai yra iš karto šalia laužtiniuose skliaustuose., pvz., taip: “– Ne zaderžyvajsia [Neužtruk.]“. Tai ir nežinojau ką čia man skaityti ir pasirinkau tik skliaustelius, nors rusiškai ir suprantu. Bet iš esmės patiko. Lietuviškų knygų metai čia gal, ar ką?
Oficialiai: Justino Žilinsko romane „KGB vaikai“ veiksmas vyksta Lietuvoje 1996-aisiais.  Tai pasakojimas apie persekiojamus jaunuolius Rasą ir Vilių, besiaiškinančius KGB paslaptis, atrandančius, kad jie ir patys tapo represinės struktūros darytų eksperimentų su žmonėmis aukomis – tiesioginėmis ir ne visai. Taip pat – tai savotiškas 1996-ųjų aktualijų ir žmonių gyvenimo paveikslas. 
Tai – nuotykių romanas: daug šnekų, važiavimo, bėgimo ir mažai filosofijos. Tai – istorinis romanas: šeštųjų nepriklausomos Lietuvos metų tikrovė, politinė situacija ir kasdienybė su sovietinio laikotarpio reliktais. Tai – detektyvinis romanas: veikėjai sprendžia tradicines užduotis: Kas? Kodėl? Qui bono? Tai – šiek tiek mistinis romanas: šie žmonės ne veltui pavadinti „KGB vaikais“.
Puslapių skaičius: 432
Knyga elektroninė.
Perskaityta 2013 03 16
[table id=44 /]
1Kainos surinktos 2012 03 17
2Siuntimo kaina = kaina už vienos knygos pristatymą Lietuvoje/į Lietuvą, renkantis pigiausią siūlomą siuntimo būdą.
3Bendra knygos ir pristatymo kaina perkant tik vieną šią knygą.

3Comments

Add yours
  1. 1
    Justinas

    Ačiū už atsiliepimą. Dar smagiau, kad skaitėte elektroninę 😉 Susipliektume – tai susipliektume, mažai yra geresnių dalykų už pasipliekimą su protingais žmonėmis :}

+ Leave a Comment