533(57) Andrius Tapinas "Vilko valanda"

Andrius Tapinas “Vilko valanda”
Mano įvertinimas: 3/3 (1 – ne kažką, 2 – gera, tikrai nesigailiu, kad skaičiau, 3 – super, prikaustė, paliko įspūdį, rekomenduoju abejojantiems).
Mano komentarai: Jei visi lietuvių autoriai taip rašytų, tai apsieitume ir be verstinių knygų. Nebūtinai tokio stiliaus kūrinius. Skaitydama “Vilko valandą” pirmą kartą lietuviškoje knygoje nejaučiau to ausį rėžiančio lietuviškumo. Nebuvo netinkančių vardų, dialogų balansuojančių tarp niekam negirdėtos gatvės kalbos ir “bandau įtikti lietuvių k. mokytojai”. O svarbiausia nebuvo TOS nuotaikos. TA nuotaika aš vadinu viziją, kuri man iškyla skaitant mūsų rašytojus: langu teka lietaus lašai, už jo pilkas pilkas lapkritis su danguje ratus sukančiomis varnomis. Tolumoje pakrypęs kryželis… Man “Vilko valanda” pasirodė geriausia skaityta mūsų (lietuvių) knyga. Tą patį galėčiau pasakyti tik apie “Dievų mišką”. Gerumo, o ne panašumo prasme.
Kartą sėdėjome “Bix’uose”, pliurpėm ir išsitarėme, kad mūsų vestuvės bus steampunk’o stiliaus. Pažįstamas gi sako, o ar žinote, kad Tapinas rašo knygą steampunk’inę? Nežinome. Po kelių mėnesių internete pradėjo landžioti ryškios užuominos (jų gal buvo ir anksčiau, bet autoriaus blogo neskaitau, tai nepastebėjau), o po to jau prasidėjo reklaminė akcija, kuri įrodo, kad ir čia galima sukurti geidžiamą produktą. Norėjau. Laukiau. Gavau dovanų. Perskaičiau. Patiko. Kur jau ten nepatiks 🙂 Įsivaizduoju puikų filmuką japonišku stiliumi 🙂
Knygos apipavidalinimas traukia akį. Negaliu nepasigirti (džiaugiuos, krykštauju ir didžiuojuosi!), kad ir mes savo atvirukų parduotuvėje turime Eglės piešinių, tad visai neobjektyviai su pasimėgavimu apžiūrėjau personažus. Čia esminis “Vilko valandos” trūkumas: iliustracijų ir komiksų norisi daugiau, pvz., vietoje tų juodų skyriaus užsklandų :). Skaitydama apie Basanavičiaus pasiskraidymus vis atsiversdavau viršelį panagrinėti jo lėktuvėlio :).
Veiksmas? Neprailgsta. Gretinamos kelios siužeto linijos. Įtampos kupiną bėgimą pakeičia ramesnis intrigų, ar politikos skyrius. Vien todėl, kartais gali stabtelėti ir eiti kitų darbų dirbti. Nebeminėsiu visų skaitytojų pastebėtų šių dienų veikėjų. Turiu omenyje Solomoną ir Rožę (čia turi skambėti įrašytas amerikietiškos komedijos juokas 🙂 ). Be jų dar rasite ir nacionalistus su savo eisenomis ir homofobus, ubagus prie rotušės, kontrabandinį kurą ir kitas gerai pažįstamas detales. Taip pat bus golemų, automatonų, perfokortas apdorojančių garo mašinų, bevielio ryšio aparatų… Skaitykit!
Ko trūko? Gal dėmesio kai kuriems veikėjams. Pvz., Mila tikra buvo labai svarbi. Knygoje kupina užuominų apie jos praeitį, visa Praha medžioja, tad gal norisi kiek daugiau Milos, jos gyvenimo, jausmų ir patiriamų nuotykių. Dėdulė Nikodemas irgi turi krūvą paslapčių, toks įdomus, mįslingas… Ir vėl man jo per mažai. O gal kitose dalyse? Gi dažniausiai pirma dalis tik pristato pasaulį, o kitose jau pats įdomumas vyksta.
Oficialiai: Kas būtų buvę, jeigu XX a. pradžioje Vilnius būtų ištrūkęs iš Rusijos imperijos gniaužtų ir tapęs laisvuoju Aljanso miestu – progreso, mokslo ir mistikos centru?..
Pirmajame lietuviškame stimpanko žanro romane jūsų laukia pašėlę nuotykiai, kraupios žmogžudystės, sudėtingos intrigos, kvapą gniaužiančios kautynės ant žemės, po žeme ir danguje, alchemikų paslaptys ir istorinės asmenybės visai kitu, nei kad buvo realiame gyvenime, amplua.
Ar sugebės Vilniaus legatas Antanas Sidabras, Universiteto alchemikas Jonas Basanavičius ir atsiskyrėlis mokslininkas Nikodemas Tvardauskis apginti kunigaikščio Gedimino miestą, kai jam grės didžiausias pavojus. Kai juodžiausią naktį išmuš VILKO VALANDA.. 
Puslapių skaičius: 360
Knyga nuosava.
Perskaityta 2013 03 28
[table id=45 /]
1Kainos surinktos 2012 03 28
2Siuntimo kaina = kaina už vienos knygos pristatymą Lietuvoje/į Lietuvą, renkantis pigiausią siūlomą siuntimo būdą.
3Bendra knygos ir pristatymo kaina perkant tik vieną šią knygą.

2Comments

Add yours
  1. 1
    Laura

    Aš irgi vis panagrinėdavau lėktuvėlį ir dar žemėlapį 🙂 Trečiam sakiny knygos pavadinimą pataisyk 😉

  2. 2
    Salomėja

    Aha, žemėlapis gerai, vis bandžiau suprasti, ar mes dabar Bėdose gyvenam, ar ne. Paskaičiau internete, kad kitas to paties pavadinimo rajono galas 🙂

+ Leave a Comment