573(97) Undinė Radzevičiūtė "Žuvys ir drakonai"

Undinė Radzevičiūtė “Žuvys ir drakonai”
Mano įvertinimas: 3/3 (1 – ne kažką, 2 – gera, tikrai nesigailiu, kad skaičiau, 3 – super, prikaustė, paliko įspūdį, rekomenduoju abejojantiems).
Mano komentarai: Pagaliau! Pagaliau aš ją perskaičiau. Tai turbūt ilgiausiai mano skaityta gera knyga. Leidykla padovanojo gal pavasarį? Tai ir skaičiau. Beveik kiekvieną dieną. Po sakinį, po žodį. Ir štai perskaičiau. Truputį į pabaigą skubėjau, norėjau dar šiais savo skaitymo metais pabaigti, nes tikrai pateks į metų dešimtuką.
Nelabai patiko tik pabaiga. Net ne tai kaip ji baigėsi, bet na kažkaip nebelinksma buvo skaityti, pritrūko to kas vežė visą knygą. Sarkazmo? Puikiai įsivaizduoju spektaklį. Užuolaidos pakeliamos. Senovės Kinija, keistuolis imperatorius, europietis vienuolis misionierius, prabanga, žmonos, rūmai… Užuolaidos nusileidžia. Pakyla. Keturios moterys viename bute ir nemirtingi jų dialogai. Skaičiau po žodį. Po detalę. Vienu ypu niekai neišeina.
Oficialiai: Kiniško stiliaus daiktą ar interjerą Europoje rasti nesunku, taip pat nesunku rasti knygų apie Kiniją, o tikras literatūrinis chinoiserie pasitaiko labai retai. Naujas Undinės Radzevičiūtės romanas Žuvys ir drakonai – apie daugelį dalykų.
Apie XVIII amžiaus europiečio svajonę pakeisti “tvarką” visame pasaulyje, net ir Kinijoje.
Apie XVIII amžiaus prancūzų meilę kiniškiems dalykams ir viso “Senojo Pasaulio” neapykantą prancūzams.
Apie didėjančią Rytų ir Vakarų “difuziją”.
Apie šiuolaikinį žmogų, norintį pabėgti į nebeegzistuojančią Kiniją.
Ir apie Rytus, kurie visada su mumis, nesvarbu, į kurią pusę žiūrėtume.
Knygos puslapių skaičius: 408
Nuosava knyga.
Perskaityta 2013 10 08

+ There are no comments

Add yours