591(11) Jean M. Auel "Pirmykštė moteris: Mamutų medžiotojai. 3 knyga"

Jean M. Auel “Pirmykštė moteris: Mamutų medžiotojai. 3 knyga”
Mano įvertinimas: 3/3 (1 – ne kažką, 2 – gera, tikrai nesigailiu, kad skaičiau, 3 – super, prikaustė, paliko įspūdį, rekomenduoju abejojantiems).
Mano komentarai: Šią knygą kokius penkis kartus prakeikiau. Nes labai sunku. Negalėjau net per Kalėdas vežtis kartu, nes užima maždaug trečdalį vietos skirtos kelioniniams daiktams. Dar ir ištęsta labai. Puikiausiai išsiverstų ir 400-tuose puslapių. Visgi tiek veiksmas, tiek papročiai, tiek visa kita yra išgalvota, tai nieko neprarastume praleidę upelių čiurlenimus.
Dėl tų išgalvojimų, tai vis turėjau priminti sau, kad tai nėra rekonstrukcinis romanas. Tai meilės istorija pirmykščių žmonių laikais. Savotiški Flinstounai. Tik automobiliukų ir televizorių neturi, o visa kitą autorė pavaizdavo tarsi šiais laikais :). Kaip tikra amerikietė, rašytoja palietė ir rasizmą, šiek tiek užsiminė apie homoseksualumą ir kt. prietarus, baimes ir netoleranciją.
Kita vertus, Auel rašo labai įtikinami. Tikrai galėtum pagalvoti, kad papročiai ir daiktai buvo būtent tokie ir ne kitokie :). Trūkumas tik tas minėtas ištęstumas, būtent dėl jo nesiimu knygų skaityti angliškai, turbūt mirčiau iš nuobodumo. Lietuviškoje versijoje moku nuskenuoti nereikalingas pastraipas.
Oficialiai: Žiema arklių slėnyje prabėgo nepastebimai. Aila išmoko išlikti viena, prisijaukino liūtą ir kumelę, išmoko šaudyti lanku, meistriškai įkurti ugnį, bet nenumaldė troškimo surasti Kitus, savuosius. Su likimo atsiųstu mylimuoju Jondalaru, šviesiaplaukiu gražuoliu, kurį išgelbėjo nuo mirties ir išgydė, moteris iškeliauja ieškoti žmonių. Jie susitinka su mamutojais, mamutų medžiotojais, žmonėmis iš kitos giminės. Gentis, pakerėta jos nepaprasto gebėjimo „susikalbėti“ su gyvuliais ir medžioklės įgūdžių, priima svečius prie savo židinio.
Nors tenka pratintis prie keistų papročių ir naujos kalbos, ausiai neįprasto klegesio, Aila susiranda pirmąją draugę, genties priglaustas maišytas kaip ir jos sūnus, vaikas skausmingai primena praeitį, o žavus juodaodis raižytojas Ranekas kelia naujus nepatirtus jausmus. Trauka, kurią jam jaučia, įplieskia baisų Jondalaro pavydą. Ledinę žiemą jauna moteris praleidžia neapsispręsdama, su kuriuo likti. Artėja pavasarinė mamutų medžioklė ir Ailai tenka rinktis gyvenimo draugą ir likimą: įsikurti prie Raneko židinio ar traukti su Jondalaru į nežinomą kraštą…
Knygos puslapių skaičius: 752
Knyga nuosava.
Perskaityta 2013 12 28

8Comments

Add yours
  1. 5
    Tytė

    Gal kas galėtų paskolinti šią knygą? 🙂 Skaitau labai greitai ir saugau knygas. Esu iš Kauno.

  2. 8
    Vaida

    Sveikos, gal kuri galėtumėt parduoti knygą? Niekur šiuo metu nerandu visur išpirkta.

+ Leave a Comment