619(39) Sofi Oksanen "Kai dingo balandžiai"

Estimated read time 2 min read

Sofi Oksanen “Kai dingo balandžiai”
Mano įvertinimas: 2/3 (1 – ne kažką, 2 – gera, tikrai nesigailiu, kad skaičiau, 3 – super, prikaustė, paliko įspūdį, rekomenduoju abejojantiems).
Mano komentarai: Nors ir buvau nusiteikus tam ką gavau, bet labai pavargau skaitydama šią knygą. Ji neturi nieko teigiamo, po jos nesijausite džiugiai, negalvosit apie gražų rytojų, skaitydami nenusišypsosit, nes nerasit net juodo humoro būdingo skaudžiai literatūrai. Tai tokia fu knyga. Emocijų prasme. O kaip gi kitaip jei kalbos sukasi apie karą, partizanus, vokiečių okupacijos laikus ir sovietų “išvadavimą”, kgb blūdijimus ir tarybinio žmogaus idealus.
Pagrindinis veikėjas – slidus ungurys. Jis sugebėjo prisiplakti prie vokiečių, o situacijai pasikeitus įsitrinti į kgb. Būdamas visiška vidutinybė darė viską, kad tik šiek tiek pakiltų karjeros laipteliais. O tai reiškia, kad skundė, griovė, kenkė, žudė. Jau sakiau – nieko gero. Veiksmas vyksta Estijoje, bet šią šalį laisvai galima keisti Lietuva. Esmė ta pati.
O bet puikus laikas dabar paskaityti tokias knygas ir prisiminti okupacijų bei karo “gėrį”. Kaip jau minėjau – pavargau. Skaitau aš mažai – vos 0.5-1 val prieš miegą, tad visą savaitę kankinti tokią niūrią temą visai ne kažką.
Oficialiai:„Kai dingo balandžiai“ – tai estų kilmės Suomijos rašytojos Sofi Oksanen trečiasis romanas iš tetralogijos apie netolimą Estijos praeitį ir politinį Europos suskaldymą. Ankstesnės dalys – „Stalino karvės“ ir „Valymas“. Romane vaizduojami neramumų ir tariamos taikos dešimtmečiai: Estijos Respublikos pirmojo laikotarpio pabaiga, Antrasis pasaulinis karas ir „atšilimas“ bei stagnacijos pradžia Sovietų Sąjungoje. Tai pasakojimas apie žmogaus santykius su valdžia, apie gebėjimą ir nenorą prisitaikyti, apie kaukes, kurias vieni pajėgia dėvėti, kiti – ne. Ką rinktis: ištverti tiesia nugara traiškomam krumpliaračių, ar pačiam tapti tokiu krumpliaračiu? Kartu knygoje gvildenamas tragiškas vienos šeimos likimas, ją supančių žmonių viltys ir netektys. 
KPS: 336
KN.
Perskaityta 2014 04 26

+ There are no comments

Add yours