675(8) Leena Parkkinen "Po tavęs, Maksai"

Estimated read time 2 min read

po tavesLeena Parkkinen “Po tavęs, Maksai”

Mano įvertinimas: 3/3 (1 – ne kažką, 2 – gera, tikrai nesigailiu, kad skaičiau, 3 – super, prikaustė, paliko įspūdį, rekomenduoju abejojantiems).

Mano komentarai:  Knygos, kurių veiksme ne mažą dalį užima cirkas, niekada nebūna linksmos. Ir visai nesvarbu, ar veikėjai yra to meto “išsigimėliai”, ar gražios akrobatės. Cirke nebūna laimingų, visos istorijos liūdnos. Ne išimtis ir ši knyga. Istorija pasakoja Izaokas, vienas iš siamo dvynių. Jie suaugę, turi dvi širdis, dvi galvas, tris rankas, keturias kojas, vienas kepenis… Ir augo praeito amžiaus pradžioje, kai tokie žmonės buvo rodomi cirkuose, kaip stebuklas. Kartu su storuliais, ūsuotomis moterimis ir kt. nelaimingaisiais.

Izaokas yra kitoks nei Maksas. Rimtesnis, ramesnis, mažesnis garbėtroška ir ne toks drąsus. Maksas gi vilioja merginas, mėgaujasi dėmesiu ir daug geria. Izaokas nelaimingai įsimyli koketę Iris, viską apvelka istorijos. Jų, jo, praeities, veiksmo dabarties. Cirko užkulisiai, iškrypimai, gašlumas, skurdas, tarpukario nuobodulys ir baimės.

Visumoje man knyga patiko. Joje daug juodojo humoro, liūdesio ir šiek tiek grožio.

OficialiaiDebiutinis suomių rašytojos romanas atskleidžia kitoniškumo patirtis. Tai pasakojimas apie Siamo dvynius, vaikystėje parduotus cirkui. Maksas ir Izaokas suaugę nugaromis, gyvena vieną gyvenimą, nors turi skirtingas širdis. Su cirku jie keliauja po dekadansišką tarpukario Europą, Vokietijos miestus, lanko Paryžiaus kabaretus, Helsinkio bordelius. Cirko savininkai pelnosi demonstruodami luošumą. Dvynius užjaučia tik į juos panašūs likimo nuskriaustieji, visuomenės atstumtos moterys. Helsinkyje Izaokas tragiškai įsimyli Irisą… Vaizduojamos titaniškos pastangos išgyventi, kai esi ne toks kaip kiti, kai trokšti meilės, o patiri vienatvę ir pažeminimą.

Žymos sau: KPS: 328, kn, 2014 12 06
Pastaba: Jei tingite komentuoti čia, galite tai daryti Facebook.

2Comments

Add yours
  1. 1
    jojo

    neseniai perskaiciau. keistokas stilius – visokie sokinejimai laike, pasakojimai…bet siaip knyga verta demesio, o jei dar zinai, jog tai pirmoji rasytojos knyga…bet man `Mergaites`, kurioje taip pat rasoma apie Siamo dvynes, patiko labiau, nes emociju, isgyvenimu daugiau, sita daugiau `skandinaviska`…

  2. 2
    Nida

    Nepamenu kodėl aš iš vis skaičiau šitą nuostabią knygą. Debiutinis romanas apie cirko artistus. Kaip galėjau ją skaityti?
    Nežinau, bet tapo metų mylimiausia. Nėra perspaustų išgyvenimų, nėra baisybių, ašarų, standartinės meilės istorijos (nors šitos man patinka). Kaip man patiko Izaokas..
    Peržiūrėjau Leenos Parkkinen FB, nes norėčiau dar vienos jos knygos.

+ Leave a Comment