685(18) Haruki Murakami "Dramblys pradingsta"

Estimated read time 2 min read

Murakami_dramblys_Haruki Murakami “Dramblys pradingsta”

Mano įvertinimas: 2/3 (1 – ne kažką, 2 – gera, tikrai nesigailiu, kad skaičiau, 3 – super, prikaustė, paliko įspūdį, rekomenduoju abejojantiems).

Mano komentarai: Haruki yra mylimiausias mano rašytojas, bet visos tos trumpų istorijų knygos tai tikrai ne mėgstamiausios. Skaičiau ilgai, nes perskaitai vieną apsakymą ir norisi sustoti, tik sustojus jis sukrenta galvoje ir jau ateina laikas mėgautis nauju. Stoti aš nemėgstu. Aš mėgstu skaityti. Tad tai man ir nepatiko.

Pradėjus, apėmė keistas jausmas. Gi pasirodė, kad šitai aš skaičiau. Nes ir skaičiau. Pirmas apsakymas tai tip top “Prisukamo paukščio kronikų” romano pradžia. O gal ir ne pradžia, nepamenu jau, bet vistiek viskas taip pat. Dar vieną apsakymą jau buvau skaičiusi kitoje Murakami knygoje, tad irgi neapsidžiaugiau čia radusi.

Na, o visumoje patiko. Taip, man labai patiko dramblių gamykla ir šokantis nykštukas. Labai patiko moteris, kuri nustojo miegoti. Patiko pora, kuri apiplėšė makdonaldą ir pagrobė maišą mėsainių. Patiko pašiūrių degintojas. Bet dar labiau patiktų jei visa tai būtų storos knygos. O kad tai gali būti, gi matosi iš to paties prisukamo paukščio. Visada nusišypsodavau, kai veikėjas pasakydavo, kad dirba elektronikos prekių marketingo skyriuje. Tarsi visi jie būtų tas pats žmogus :).

Oficialiai: Kai iš vieno miestelio aptvaro be žinios pradingsta dramblys, visas vieno žmogaus gyvenimas ima subtiliai verstis aukštyn kojomis. Vidurnaktį staiga baisų alkį pajutusi pora sėda į automobilį ir apiplėšia “McDonald\’s” restoraną. Moteris staiga susivokia nepajėgianti atsispirti mažam žaliam padarėliui, išsiraususiam kelią į jos sodą. Kankinama nemigos žmona nubunda ir panirusi į pusiau sąmoningą būseną išvysta prieblandos pasaulį, kuriame viskas įmanoma, – netgi mirtis. Kiekvienu šio rinkinio apsakymu Haruki Murakami meta iššūkį vadinamajam normaliam pasauliui. Su pavydėtinu talentu jis griauna patį realybės pagrindą ir kasdieniame gyvenime iškelia tai, kas siurrealu, o paprastuose dalykuose įžvelgia tai, kas visai nepaprasta. 

Žymos sau: KPS: 350, kn, 2014 01 18
Pastaba: Jei tingite komentuoti čia, galite tai daryti Facebook.

1 Comment

Add yours
  1. 1
    Vygintas

    O man trumpos istorijos patinka.Ypač S.Kingo.Tas tai iš vis apsakymų dievas.Bet ir Murakamis geras.Net labai.

+ Leave a Comment