782(39) Leif G. W. Persson " Linda, kaip iš Lindos žmogžudystės"

Estimated read time 2 min read

7403733Leif G. W. Persson ” Linda, kaip iš Lindos žmogžudystės”
Mano įvertinimas: 2/3 (1 – ne kažką, 2 – gera, tikrai nesigailiu, kad skaičiau, 3 – super, prikaustė, paliko įspūdį, rekomenduoju abejojantiems).
Mano komentarai: Kol perskaičiau šį detektyvą gi suspėjau dar 4 knygas tarpuose įveikti. Nes pasidarydavo nuobodu ir nekabino. Tačiau ne tiek, kad mesčiau skaityti (o patikėkite, aš metu lengva ranka, jei pajaučiu, kad taip ir neužkabins).
Įpusėjus gi pasidarė įdomiau, smalsumas prabudo ir tada jau variau iki galo.
Šiaip jau, kad nepatiko pagrindinis tyrėjas, tai nieko nuostabaus, nes ko gero pagal autoriaus sumanymą jis ir neturėtų patikti. Tačiau mane dar erzino keisti intarpai. Kito tyrėjo sapnai, kažkokios beprasmybės su žmonomis ant lieptelių, į veidrodį šaudančiais policijos vadais, na ir kitos su siužetu nesusijusios detalės, kurios taip ir nesulipo į normalią visumą. Žinot, kaip kartais būna, kai foniniai įvykiai daug įdomesni už pagrindinius. Ne čia.
Na ir pagrindinė istorija taip pat nesuintrigavo, atomazga pasirodė nuobodoka. Visgi aš perskaičiau, susidomėjimas buvo atgijęs ir įvertinti vienetu nekyla ranka.
Oficialiai: Neįtikimai karštos švediškos vasaros viduryje randama nužudyta jauna Vekšės policijos akademijos studentė. Ką jauna atsargi moteris galėjo laisva valia įsileisti į butą vėlų vakarą? Įtarimas krinta ant savų, kolegų. Paspartinti tyrimo iš Stokholmo be didelio noro atvyksta policijos inspektorius Evertas Bekstromas. Egoistiškas, tuščiagarbis ir viskam išankstines nuostatas paruošęs Bekstromas neturi nei pareigos, nei atsakomybės jausmo; visus, išskyrus save, laiko kvailiais, o bent kiek šiltesnius jausmus jaučia tik savo auksinei žuvelei ir alkoholio buteliui. Kad išpainiotų nusikaltimą, visko mačiusiai jo komandai teks sekti menkomis užuominomis, kurios liko bekompromisiškam vadovui „atšaldžius“ pėdsakus.
Kupina juodojo humoro, prikaustanti ir brutaliai realistiška knyga Linda, kaip iš Lindos žmogžudystės yra detektyvų žanro fenomenas. Po jo Ellroy’aus, Lehane’o ir McBaino kūriniai atrodo kaip pasakaitės vaikams. Negana to, kad vietoj teigiamo herojaus „gauni“ antipatišką tipą, o policijos tyrimo aprašymas verčia gailėtis Švedijos piliečių, Everto paveikslas kelia juoką ir… simpatiją.
Žymos sau: KPS: 540  Kn, 2016 03 31
Pastaba: Jei tingite komentuoti čia, galite tai daryti Facebook

+ There are no comments

Add yours