784(41) Tommi Kinnunen "Namas kryžkelėje"

Estimated read time 2 min read

cdbnamas-kryzkelejez1Tommi Kinnunen “Namas kryžkelėje”
Mano įvertinimas: 3/3 (1 – ne kažką, 2 – gera, tikrai nesigailiu, kad skaičiau, 3 – super, prikaustė, paliko įspūdį, rekomenduoju abejojantiems).
Mano komentarai: Šią knygą galėčiau rekomenduoti, tiems, kuriems patinka Wassmo. Labai jau panaši nuotaika (stiprios, liūdnos, savarankiškos, vienišos, nepalaužiamos moterys su savo vidiniais demonais, socialinės problemos). Šiek tiek panašus rašymo stilius.
Knyga sudaryta iš kelių dalių, kiekviena skirta vis kitam veikėjui. Iš pradžių akušerei, kuriai nagais ir dantimis reikia iškovoti pripažinimą, po to šios dukrai, tada marčiai. Galiausiai homoseksualiam akušerės dukros vyrui.
Visų istorijos nėra vientisos. Šokinėjama per svarbiausius gyvenimo įvykius. Čia pirmasis gimdymas. Čia jau po kelių metų pripažinta specialistė susivokia, kad yra nėščia, čia jau dar po kelių metų vėl įvyksta koks nors svarbus įvykis.
Man įdomus vienas skandinaviškoms būtent tokio tipo knygoms būdingas dalykas. Tarpusavio kalba, tai yra tai, kad žmonės vienas į kitą kreipiasi trečiuoju asmeniu: “gal dukra norėtų valgyti?”, “gal akušerė ateitų pažiūrėti gimdymo?” ir t.t.
Įdomi ir keista knyga. Man tokios patinka.
Oficialiai: Gyvenimas – tai pastatas, didelis namas su daugybe kambarių, salonu ir galybe durų. Kiekvienas pasirenka sau duris, ir nė vienos durys nėra nei geros, nei blogos, nes tai tik durys. Tik kartais žmogus susivokia atsidūręs visai kitoje namo vietoje, nei ketino eiti… Dvidešimto amžiaus pradžia. Į jauną, kaime ką tik įsikūrusią akušerę Mariją aplinkiniai žiūri nepatikliai ir į pagalbą kviečiasi tik prispirti didžiausios bėdos. Ilgainiui drąsi, nepriklausoma moteris pelno aplinkinių pagarbą, kurios taip siekė, bet nejučia tampa ir didelių troškimų bei ambicijų belaisve. Nesantuokinė Marijos dukra Lahja iš gyvenimo taip pat tikisi daug. Ji nori turėti ir tai, ko motina atsisakė kaip nereikalingo balasto, – vyrą. Sukūrusi šeimą ir į motinos namus Suomijos šiaurėje sugrįžusi Lahja geidžia kūniškų prisilietimų, bet vyras svajoja apie kai ką kita. Šeimą drasko keisti nesutarimai, kurių priežasties niekas atvirai neįvardija. Ir tik po kelių dešimtmečių Lahjos marti Karina, įsikūrusi Lahjos šeimos namuose, pamažu atrakina paslaptis saugančių kambarių spynas…
Žymos sau: KPS: 296  Kb, 2016 04 07
Pastaba: Jei tingite komentuoti čia, galite tai daryti Facebook

+ There are no comments

Add yours