785(42) Hugh Howey "Šachta"

Estimated read time 3 min read

sachtaHugh Howey “Šachta”
Mano įvertinimas: 3/3 (1 – ne kažką, 2 – gera, tikrai nesigailiu, kad skaičiau, 3 – super, prikaustė, paliko įspūdį, rekomenduoju abejojantiems).
Mano komentarai: Vienas tų radinių, kuriuos pamačiusi bibliotekoje iš karto godžiai griebiau ir dar apsidairiau ar neketina kas atimti. Jau buvau šiek tiek skaičius apie knygą  ir jos atsiradimo istoriją (tai, kad ji leista savipublikavimo platformoje Amazon). Dar skaičiau, kad lyginama su Glukovskio “Metro”. Nežinau ką ten lyginti. Tai, kad visas veiksmas vyksta po žeme? Ok, tada dauguma kitų knygų panašios nes veiksmas vyksta Amerikoje.
Tad štai, šachtoje gyvena žmonės. O viršuje po kažkokios apokalypsės gyvybės nėra, o ir išeiti negalima dėl užnuodyto oro. Šachta turi savo struktūrą: gelmėse mechanikai užtikrina elektros gamybą, viduryje sodai, informatikai, viršuje gyvena šerifas, merė ir ekranai. Ekranai transliuoja išorinį vaizdą. Didžiausia mirties bausmė už prasižengimus yra būti ištremtam į išorę valyti kamerų. Tokia struktūra veikia, bet kartais ją sudrebina vienas kitas maištas, tada išlenda visokių negražių ir įdomių dalykėlių, dėl kurių buvo sunku nuo šios knygos atsitraukti.
Rekomenduoju jei mėgstate postakopalyptinę fantastiką. Gaila, kad tai tik pirma dalis iš trijų.
Oficialiai: Didžiulis miestas iš šimtas keturiasdešimt keturių lygių slūgso giliai žemėje. Su išoriniu pasauliu šią milžinišką šachtą sieja tik didžiuliai ekranai, kuriuose veriasi filmavimo kamerų fiksuojami vaizdai. Kadaise žemės paviršiuje buvo miestai, virė gyvenimas. Dabar ten – tik nuolaužos ir griuvėsiai. Ir nė vieno žmogaus – jie visi po žeme, šachtoje. Uždarame pasaulyje, kuriame viešpatauja griežtos taisyklės, paslaptys, melas ir baimė. Niekas nebeprisimena, koks įvykis žmoniją privertė apsigyventi po žeme, kaip ir niekas nežino, kas iš tikrųjų dabar valdo visų jų gyvenimą. Išgyventi čia gali tik aklai ir besąlygiškai paklusdamas sistemai. Už svajones, klausimus ir bandymus maištauti baudžiama vienintele bausme – mirtimi. Dauguma nuolankiai paklūsta. Tačiau ne visi. Alison kadaise išdrįso pažeisti šachtos taisykles. Trečiųjų jos dingimo metinių išvakarėse patį didžiausią šachtos tabu sulaužyti ryžtasi ir jos vyras šerifas Holstonas. Tačiau jis nė nenutuokia, kad šis jo sprendimas bus lemtingas ne tik jam, bet ir visam šachtos gyvenimui…
Žymos sau: KPS: 544  Kb, 2016 04 12
Pastaba: Jei tingite komentuoti čia, galite tai daryti Facebook

13Comments

Add yours
  1. 2
    zarija

    Ir aš bibliotekoje iš karto griebiau ir jau perskaičiau, labai patiko. Šaunu, kad bus tęsinys, tik kad neatsitiktų, kaip su viena trilogija, kurią leido Alma litera, dvi dalis išleido, o paskui pareiškė, kad trečios leisti jiems neapsimoka ir skaitykite sau angliškai. Ir Obuolys ,,Bėgančio labirintu” tęsinio neišleidžia.

  2. 5
    Daugiaskaitė

    O aš taip daug tikėjausi iš šios knygos, o kol kas sunkiai įsivažiuoju. nekabina visiškai.
    “Perėja” ir “Dvylika” sugraužiau pasigardžiuodama, ir iš “Šachtos” tikėjausi kažko panašaus. Kol kas lūkesčiai nepasiteisina… O dar ir tęsinį papirkau, nes planavau iškart perskaityt

  3. 6
    Salomėja

    Man irgi buvo sunku iš pradžių. Ir vyras burbėjo ką čia jam pakišau, o dabar skaito antrą dalį ir miegot neina 🙂 sakė super, aš antros dar nepradėjau. Tiesa, į Dvylika tai man visai nepanašu.

  4. 7
    Daugiaskaitė

    Aš ir nesitikėjau, kad bus panašu į “Perėja” ir “Dvylika” (beje, pastarųjų tęsinys “City of Mirrors” (anglų k.) jau pasirodė). priešingai nei plepiosios supermamos, nemanau, kad perskaičius vieną postapokaliptinę knygą, jau žinai, kaip viskas klostysis visose kitose.
    Na, taip, į pabaigą įdomiau pasidaro, bet mane vis tiek erzina, kad reikia perskaityt beveik 200 psl. kad atsirastų noras neužversti knygos. antra dalis kol kas nepradėta, manau, darysiu pertrauką tarp jų…

  5. 8
    Salomėja

    Antra knyga man pasirodė daug daug įdomesnė. O štai trečioje vėl daugiau savigraužos nei veiksmo, bet noras sužinot viską labai veda į priekį 🙂
    Manau pretenduoja į mano metų knygą visa trilogija.

  6. 9
    Daugiaskaitė

    Na, gerai, įtikinai :))) skaitysiu. Pabaigsiu “Paskutines apeigas” ir griebsiuos “Pamainos”

+ Leave a Comment