815(72) Jana Vagner "Likę gyvi"

Estimated read time 3 min read

cdb_Like-gyvi_p1Jana Vagner “Likę gyvi”
Mano įvertinimas: 3/3 (1 – ne kažką, 2 – gera, tikrai nesigailiu, kad skaičiau, 3 – super, prikaustė, paliko įspūdį, rekomenduoju abejojantiems).
Mano komentarai: Ši knyga yra “Vongo ežero” tęsinys. Priminsiu, kad toje knygoje pasakojama apie tai, kad kilus neaiškiai epidemijai išmirė visi žmonės. Veiksmas vyksta Rusijoje, prasideda Maskvoje. Kaip ir visada, keletas gyvų bando išsigelbėti ir kapstosi į Kareliją, kur tikisi baisumus pralaukti medžiotojų namelyje. Pasakojama pirmu asmeniu ir pasakotojas yra Ana, antroji Seriožos žmona, kuri turi paauglį sūnų. Serioža į kelionę pasiima ir pirmą žmoną su sūnumi, prie jų prisijungia kaimynų pora, vėliau ir daugiau pakeleivių. Pati knyga yra ne tiek apie tai kas vyksta aplink, orientuota labiau ne į fantastiką, o į tarpusavio santykius. Turtingi naujarusiai turi prabangius džipus, bet mažai nuovokos kaip išgyventi. Moterys viena kitos nekenčia. Vyrai konkuruoja. Pabaigoje, sumokėjus tam tikras  žmogiškumo kainas, trobelė pasiekiama, bet o kas toliau? Liko daug klausimų.
Dalis jų atsakoma tęsinyje. Vieni kitų nemėgstantys žmonės susispaudžia nedidelėje trobelėje.  Maisto atsargos baiginėjasi. Medžioti žiemą nėra ko. Žvejoti niekas nemoka. Dirbti turtuoliai nenori. Moterys rodo viena kitai nagus. Atsiranda nepageidaujama kaimynystė ir tenka šlifuoti šonus ir žiūrėti, kad nuo įtampos nesprogtų parako statinė. Nors knyga apima nedidelį plotą (pagrinde tik trobelę saloje ir ežero krantą) ir neilgą laikotarpį (žiemą), ją tikrai nebuvo nuobodu skaityti. Veiksmo daug mažiau nei pirmoje dalyje, bet vistiek buvo pakankamai. Kaip ir įtampos. Ir vėl daug dėmesio skiriama tarpusavio santykiams, žmogiškumo temoms.
Nenoriu daug atskleisti, pvz., ar liko daug gyvų, ar atsirado išeitis, ar jie susidraugavo, o gal išsiskerdė, tačiau pasakysiu tik, kad man patiko ši knyga. Gal per daug iš moteriškos pusės parašyta, ir dar tokios, kuri nėra artima man pačiai, tačiau lauksiu kitos dalies, kiek suprantu tokia jau yra parašyta.
Oficialiai: Dar vakar jie nebūtų sutikę atsidurti vienoje draugijoje.
Nuo šiandien jie bus kartu ir turės vienintelį troškimą – išgyventi.
Prabangiame Pamaskvio rajone gyvenančius Anią ir Seriožą pasiekia žinia – Maskvoje kilo mirtino gripo epidemija, ji nebesuvaldoma ir žaibiškai plinta, miestas uždaromas. Netrukus liaujasi veikti telefono linijos, internetas, dingsta elektra. Serioža ir Ania supranta – jie neturi kito pasirinkimo, tik viską palikti ir bėgti kuo toliau nuo žmonių ir mirtino užkrato. Laimei, tokia vieta yra, tai Seriožos medžioklės namelis pačioje Rusijos šiaurėje, Vongo ežero saloje. Serioža ir Ania pasiima brangiausius – sūnų ir tėvą, prie jų prisideda menkai pažįstami kaimynai bei Anios taip ir nepripažinę Seriožos draugai; slapta nuo Anios Serioža dar pasiima ir pirmąją savo žmoną su jųdviejų sūneliu. Keli visureigiai su keista draugija pajuda laukinės šiaurės link.
Likimo negailestingai suvestų bendrakeleivių laukia keli tūkstančiai mirtinai pavojingų kilometrų per visą užsnigtą Rusiją Karelijos link. Tušti miestai ir sudeginti kaimai, kiekviename kilometre tykanti grėsmė ir vis didėjanti panika. O maisto atsargos nenumaldomai senka, o priešiškumas vienas kitam didėja. Ar jiems pavyks išbūti kartu, kai išgyventi atrodys svarbiau, nei išlikti žmogumi?
Žymos sau: KPS: 312  Kn 2016 08 24
Pastaba: Jei tingite komentuoti čia, galite tai daryti Facebook

4Comments

Add yours
  1. 2
    Kristina

    Perskaičiau abi knygas per dvi savaites ir laukiu nesulaukiu kada pasirodys trečia. Jau taip įtraukė!

  2. 4
    Vaida

    Tikrai zinot, kad yra trecia dalis? Kaip vadinasi ?

    Kaip jus supratot, kas nutiko Seriozos tetei? Knygoje apie jy daug neuzsiminta, tik kad jis prisedo uzduses, atbeges nuo ezero, ir po to jau jy laidoja, cia kai bande Anciutka pagrobti Ania, as taip ir likau nesupratus..

+ Leave a Comment