817(74) Sabaa Tahir "Žarija pelenuose"

Estimated read time 3 min read

cdb_Zarija-pelenuose_p1Sabaa Tahir “Žarija pelenuose”
Mano įvertinimas: 3/3 (1 – ne kažką, 2 – gera, tikrai nesigailiu, kad skaičiau, 3 – super, prikaustė, paliko įspūdį, rekomenduoju abejojantiems).
Mano komentarai: Nors visi žino, kad skandinaviški detektyvai yra mano mylimiausias knygų žanras, tačiau aš visada su malonumu skaitau tokią fantastiką. Net nežinau kokia ji tiksliai. Ar turi savo pavadinimą? Tokių knygų daug. “Bado Žaidynės”, “Divergentė”, “Angelų įsiveržimas”, “Brangakmenis”, “Magų gildija” ir t.t. Vienos primena kitas (pvz., “Bado Žaidynės” ir “Divergentė” turi daug panašumų, kaip “Brangakmenis” su “Žarija pelenuose”). Dauguma jų yra trilogijos. Ir nors regis jau skaitei kažką panašaus, vistiek neįtikėtinai įtraukia, nepaleidžia, perskaičiusi pirmą dalį, puolu ieškoti kitos.
“Žarija Pelenuose” pasakoja apie šalį, kurią užkariavę valdo karingieji – žiaurūs, bejausmiai karai, kurie daugybę metų mokomi akademijoje. Į tokią akademiją mes net savo priešo nesiųstume. Kadaise karingieji užkariavo mokslinguosius, daugelį jų pavertė vergais. Tačiau, kaip ir visada tokiose knygose, tarp karingųjų atsiranda toks, kurio širdis ir prigimtis gera. Ir būtent toks žmogus visaip padeda vergei, kuri siekia išlaisvinti iš kalėjimo savo brolį. Tipiška.
Knygoje mane stebino žiaurios scenos. Nė kiek nepagražintos, kaip gerai žinomoje “Sostų žaidimų” istorijoje. Prievarta bei kankinimai tikrai nesušvelninti ir jautresniems skaitytojams gali sapnuotis.
Mane įtraukė karingųjų intrigos, pasipriešinimo vidiniai nesutarimai, vergų gyvenimas. Taip įtraukė, kad jei mintys apie knygą neišblės, tai greitu laiku pirksiu anglišką antrą dalį. Tiesa, labiausiai erzinanti žinia, ta, kad autorė dar nebaigė rašyti serijos.
OficialiaiJi – vergė. Jis – karys.
Imperija juos mokė būti paklusnius ir neapkęsti.
Bet jie pasirinko laisvę ir meilę.
Šalis, kurioje gimė Laja ir Elijas, kadaise buvo taiki ir klestinti. Tačiau užkariautojai ją pavertė baimės sukaustyta Imperija, valdoma negailestingo Imperatoriaus ir jam aklai paklūstančių karių su sidabrinėmis kaukėmis. Laja užaugo skurdžiame kvartale, tarp apšiurusių namų ir dulkėtų gatvelių, nuo vaikystės žinodama, kad už menkiausią nepaklusnumą Imperatoriui žiauriai baudžiama. Elijas, priešingai, priklauso išrinktiesiems – jis augo uždaroje Juodosios uolos akademijoje, kur berniukai nuo mažumės rengiami tapti Imperatoriaus armijos kariais. Skirtingiems pasauliams priklausantys Laja ir Elijas gimę būti nesutaikomais priešais, bet netrukus ima aiškėti, kad jų likimai susiję kur kas labiau, negu jiedu įtarė…
Žymos sau: KPS: 464  Kn 2016 09 02
Pastaba: Jei tingite komentuoti čia, galite tai daryti Facebook
 

+ There are no comments

Add yours