832(2) Gregory David Roberts “Kalno šešėlis”

Estimated read time 3 min read

cdb_9786094661778_p1Gregory David Roberts “Kalno šešėlis”

Mano įvertinimas: 2/3 (1 – ne kažką, 2 – gera, tikrai nesigailiu, kad skaičiau, 3 – super, prikaustė, paliko įspūdį, rekomenduoju abejojantiems).

Mano komentarai: Įveikti šią knygą buvo sunku dėl dviejų priežasčių. Pirmoji, tai visiškai tiesioginė. 800 puslapių romaną, kuris dar ir dirbtinai padidintas, išpūstas, turi storus viršelius, pakelti buvo sunku. Ir skaityti galėjau tik pasidėjusi ant kelių. Mano mėgstamas variantas – gulint ant šono – nelabai įmanomas. Ypač tada, kai lieka skaityti tik kokie 200 psl. ir svoris susikoncentruoja vienoje pusėje. Siaubas kažkoks ir jei kas būtų nupiratinęs knygą, tai šią, pirktą už 20 eurų, garbingai dėčiau į lentyną, šalia “Šantaramo” ir skaityčiau elektroninę.

Antroji sunkumo priežastis ta, kad autorius labai jau dvasingas filosofas pasidarė. Nors įvykiai knygoje nėra laike labai nutolę nuo “Šantaramo”, tik apie porą metų, bet matosi, kad būtent autorius knygą rašė vėliau, gal jau paveiktas populiarumo, gal gyvenimo tiesiog. Ir jei “Šantaramas” buvo įtraukianti ir gana linksma knyga, kuri parodė Indiją iš tos pusės, iš kurios aš ją visada ir įsivaizdavau (tai ko gero paskutinė pasaulio vieta, kurią aš norėčiau aplankyti), tai “Kalno šešėlyje” kiekvienas skyrius baigiasi visokiais filosofiniais pasiplepėjimais apie gyvenimą. Atminimo sąsiuvinius primena. Taip pat erzino ir dirbtinis intrigos kūrimas. Pvz., pusę knygos Karla Linui kažko nesako. Tik varto akis, liepia pasitikėti, viskas tik dėl jo. Kai paslaptis paaiškėja, gaunasi toks pffff. Lyginant su bendrai nusikalstame pasaulyje, apie kurį ir rašoma, vykstančiai dalykais, tai nei ten kas ypatingo, nei svarbaus, ką jau ten labai reikėjo slėpt. Na, bent man taip pasirodė. Ir dar tie nuolatiniai pokalbiai sentencijomis, užsukti filosofiniai dialogai. Netikroviškai, oi netikroviškai.

Bet visumoje man patiko. Personažai stiprūs. Tiek pagrindiniai, tiek šalutiniai, pvz., kavinės padavėjas Meilutis. Jei patiko “Šantaramas”, tai rekomenduoju. Jei neskaitėte, tai žinokite, kad čia tęsinys ir reikia perskaityti :).

Oficialiai:  „Šantaramas“ – neįtikėtini dešimt Robertso gyvenimo metų Bombėjaus lūšnynuose, mafijos prieglobstyje. Ilgai lauktas šios kultinės knygos tęsinys „Kalno šešėlis“ vėl panardina mus į Lino akimis matomą Indiją. Nuo „Šantaramo“ įvykių praėjo dveji metai. Linas grįžta į Bombėjų, valdomą naujos kartos mafijos vadeivų, ir žaidimai su mirtimi dabar vyksta pagal naujas taisykles. Jis jau prarado du artimiausius žmones – Afganistano kalnuose žuvusį Kadarbhajų, kuris jam atstojo tėvą, ir paslaptingąją gražuolę Karlą, ištekėjusią už Bombėjaus žiniasklaidos magnato. Viskas pasikeitė. Senieji draugai dingo, naujieji mafijos vadai įsipainioję į žiaurius konfliktus ir intrigas. O Linui reikia atlikti paskutinę Kadarbhajaus užduotį, pelnyti kalnuose gyvenančio išminčiaus pasitikėjimą, išsaugoti savo gyvybę kasdieninėse mafijos kovose… Jis privalo likti Bombėjuje dėl Karlos ir mirštančiam žmogui duoto pažado.

Žymos sau: KPS: 784 Kn 2016 11 13

Pastaba: Jei tingite komentuoti čia, galite tai daryti Facebook

1 Comment

Add yours

+ Leave a Comment