859(29) Jessie Burton “Miniatiūristas”

Estimated read time 3 min read

Jessie Burton “Miniatiūristas”

Mano įvertinimas: 3/3 (1 – ne kažką, 2 – gera, tikrai nesigailiu, kad skaičiau, 3 – super, prikaustė, paliko įspūdį, rekomenduoju abejojantiems).

Mano komentarai: Šią knygą pirkau dar per užpraeitą knygų mugę. Labai traukė aprašymas, viršelis ir atsiliepimai, bet kai jau pateko į mano rankas, noras skaityti kažkur dingo. O tada vis daugėjo ir daugėjo tų gerų atsiliepimų ir vis labiau ir labiau nenorėjau skaityti knygos. Tačiau kartą nusprendžiau, kad jau laikas imtis, kiek gali gulėti.

Istorija pasirodė labai savotiška. Visų pirma, tai nežinau ar esu skaičiusi knygą, kuri vyktų 17-to amžiaus Amsterdame, tad aplinka savotiškai įdomi. Visos tos gildijos, kanalai, pirkliai ir vietiniai įstatymai. Autorius mus įmeta į tokią keistą vietą, kurioje labai feminizmo užuomazgos, homoseksualumo bei rasizmo problemos kažkaip visai nestebina.

Istorija tokia, kad atitekėjusi jaunutė mergina bando perprasti savo keistą naują šeimą. Vyrą, kurio niekada nėra namuose, jo seserį, kuri viską valdo, bet tuo pačiu turi savų silpnybių, tarnaitę, kuri daug sau leidžia, ir liokajų, kuris išskirtinis tuo, kad yra merginai dar nematytos rasės. Visi nesiveržia priimti naujokės į savo būrį, bet ir neatstumia taip jau, kaip kartais tenka skaityti kitose knygose. Po truputį vyniojasi paslaptėlės.

Ak, ir dar apie miniatiūristą… Jo, tai yra jos, vaidmuo šioje knygoje yra labai keistas. Paliekama pačiam susiprasti ką ji norėjo pasakyti ir kodėl.

Keista, bet įdomi, gera, bet iki galo neįtraukia. Rekomenduoju tiems, kas ieško kažko netipinio, bet ne per daug sunkaus.

OficialiaiVieną 1686-ųjų rudens dieną iš kaimo atkeliavusi aštuoniolikmetė Nela pasibeldžia į prabangaus namo duris turtingiausiame Amsterdamo kvartale, kuriame ji pradės naują gyvenimą kaip garsaus pirklio Johaneso Branto žmona. Atvykusios merginos pasitikti niekas neskuba, negana to, jos vyro net nėra namuose. Johanesas pasirodo tik vėliau ir kaip dovaną prieš mėnesį įvykusių jų tuoktuvių proga jis įteikia Nelai spintelės dydžio tikslią jų namo kopiją, kurią įrengti imasi paslaptingasis Miniatiūristas. Nuostabaus grožio mažyčiai jo kūrinėliai pačiais netikėčiausiais būdais atkartoja didžiojo namo įvykius ir, rodosi, geba atskleisti ateitį. Nejaugi žymusis Miniatiūristas laiko namo gyventojų likimą savo rankose? Kuo Nelai lemta tapti: savo naujų namų gelbėtoja ar žlugimo architekte?

Žymos sau: KPS: 416 Ke 2017 04 30

Pastaba: Jei tingite komentuoti čia, galite tai daryti Facebook

 

+ There are no comments

Add yours