930(29) Margaret Atwood “Oriksė ir Griežlys”

Estimated read time 3 min read

Margaret Atwood “Oriksė ir Griežlys”

Mano įvertinimas: 3/3 (1 – ne kažką, 2 – gera, tikrai nesigailiu, kad skaičiau, 3 – super, prikaustė, paliko įspūdį, rekomenduoju abejojantiems).

Mano komentarai: Esu didelė postapokalipsės  žanro gerbėja, tad savaime suprantama, kad žinojau apie šią knygą. Tiesiog manęs ji netraukė ir tiek. O ir po ranka nepasitaikė. Autorė šiuo metu, manau, geriau žinoma dėl “Tarnaitės pasakojimo”, kurį jau senokai esu skaičiusi. Tą kartą pagalvojau, kad įtaigi rašytoja ir jei po ranka pasitaikys “Oriksė ir Griežlys” – skaitysiu. Na ir va, pasitaikė.

Postapokalipsės žanro knygos būna labai įvairios. Meilė ir nuotykiai, kaip antai pas Susan Ee „Angelų įsiveržime“, žmonių tarpusavio santykiai, kaip Jana Vagner „Vongo ežere“, mistika ir nuotukiai, kaip Cronin “Perėjoje” ar S. Kingo “Dvikovoje”. Arba daigau filosofijos ir pamąstymų, kaip “Oriksėje ir Griežlyje”.

Iš tiesų knygoje mažai veiksmo. Yra pasaulio pabaiga ir vienas išlikęs Sniego žmogus. Na ne visai vienas, dar yra grupelė mutantų, naujųjų žmonių. Sniego žmogus sėdi medyje, stebi mutantų gyvenimą, kuriam pats daro šiokią tokią įtaką ir prisimena savo jaunystę ir pasaulio kelią iki susinaikinimo. Čia irgi nebus kažkokios įtakos, tiesiog panagrinėtos mūsų pasaulyje aktualios problemos: vartotojiškumas, grožio kultas, maisto stygius, modifikuoti gyvūnai ir ligos, teroro aktai, nusikalstamumas, atskirtis. Na, viską žinot :D. Būtų galima sakyti, kad knyga priverčianti susimąstyti, bet mane tą rimtai padaryti yra privertęs tik vienas autorius :D.

Beje, visa smagus vertimas, nes tokius žodžius kaip kiauloidas, tai jau tikrai reikėjo sugalvoti :D. Netyčia sužinojau, kad čia yra visa trilogija. Ar kas nors skaitėte kitas dalis? Patiko?

OficialiaiPaklaikusi planeta prie katastrofos slenksčio: teroro aktai, epidemijos, genų inžinerijos eksperimentai, kol vieną dieną savaip išprotėjęs mokslininkas paverčia vartotojiško absurdo pasaulį negyvenama dykuma.

„Oriksė ir Griežlys“ nukelia skaitytoją į ne tokią jau tolimą ateitį, kuri laukia žmonijos, visas vertybes paaukojusios dėl vartotojiškos gerovės. Pagrindinis veikėjas Džimis, išlikęs po globalinės katastrofos su būreliu mutantų ir pasivadinęs Sniego žmogumi, stengiasi suvokti, kas atsitiko, kodėl staiga sugriuvo pasaulis. Kurdama jai įprastą dviplanį pasakojimą, autorė sugrąžina jį į praeitį: Sniego žmogus mintimis grįžta atgal į jaunystę, dar sykį išgyvena savo keistą ir tragišką meilę pornožvaigždei Oriksei, kurią, beje, savaip myli ir globoja jo vienintelis draugas ir blogio genijus Griežlys. Meilės drama pavirsta viso pasaulio katastrofa.

Apie autorę:

Žymos sau: KPS: 375  Kb 2017 02 07

Pastaba: Jei tingite komentuoti čia, galite tai daryti Facebook

Mano parduodamos knygos

+ There are no comments

Add yours