946(45) Saulius Šaltenis “Žydų karalaitės dienoraštis”

Estimated read time 2 min read

Saulius Šaltenis “Žydų karalaitės dienoraštis”

Mano įvertinimas: 2/3 (1 – ne kažką, 2 – gera, tikrai nesigailiu, kad skaičiau, 3 – super, prikaustė, paliko įspūdį, rekomenduoju abejojantiems).

Mano komentarai: Šios knygos perskaitymo istorija tokia, kad vieną saulėtą dieną mes ėjome per miestą ir apsižiūrėjome, kad nepasiėmėme kažko skaityti. O norisi, juk tokia graži diena, lauko kavinės taip ir vilioja. Užsukome į knygyną, prieš tai brangusis dar sarkastiškai pajuokavo, kad kažin ar pakankamai uždirba šiuolaikinėms knygoms. Ir čia aš bekilodama nukainuotas knygas irgi pasarkazminau, kad va, net dviejų eurų nekainuoja – imu! Na ir tai tokia plona knygelė, jai perskaityti prireikė tik vieno puodelio kavos :).

Autorius pas mus garsus, visi žino jo temas ir ta, kuri gvildenama knygoje yra tokia skaudi, kad regis neturi teisės pasakyti kažką blogo apie kūrinį. Juk čia ir apie žydus, ir apie trėmimus į Sibirą, tardymus, partizanus, banditus, ir viskas tik 152 puslapėliuose. Yra knygų, kurioms daugiau ir nereikia, bet būtent čia man pritrūko gilumo. Atrodo, autorius vos prisilietė prie skaudžių temų ir jas paliko. Ar dėl to, kad patys viską iš istorijos žinom, ar dėl to, kad nežinojo, kurį pasirinktos istorijos galą plėtoti? Man trūko, kad bent vienas iš veikėjų išsiskirtų, dominuotų, būtų paliestas giliau, dabar plaukėm plaukėm, praplaukėm.

Su mielu noru būčiau skaičiusi tą patį 500-tuose puslapių :).

Oficialiai„Žydų karalaitės dienoraštis“ – romanas apie žydų mergaitės Esteros Levinsonaitės gyvenimą Lietuvoje karo ir pokario metais jaunų įsimylėjėlių šeimoje. Nuoga ir kruvina ji atšliaužė į Vlado ir Mildos namus jųdviejų vestuvių naktį…
Tai mergaitės iš sušaudytųjų duobės fizinio prisikėlimo ir dar sunkesnio dvasinio atgimimo istorija. Jos slaptų meilės jausmų, košmarų, baimių, džiaugsmų istorija.
Mokytojų Vlado ir Mildos pasiryžimas, kad ir kas būtų, kiekvieną akimirką gyventi laimingai, nors aplink tiek sužvėrėjimo, nerimo, mirtinų pavojų, atrodo graudžiai paradoksalus, bet kartu tai jų neįtikėtino gyvybingumo, atkaklaus vidinio pasipriešinimo, paniekos nužmogėjusiai okupantų tvarkai liudijimas.

Žymos sau: KPS: 152 Kn 2017 05 10

Pastaba: Jei tingite komentuoti čia, galite tai daryti Facebook

Mano parduodamos knygos

+ There are no comments

Add yours