135(26) Gabrielis Garsija Markesas "Šimtas metų vienatvės"

Gabrielis Garsija Markesas “Šimtas metų vienatvės”
Mano įvertinimas: 3/3 ( 1 – šūdas, 2 – gera, 3 – super).
Aš manau: šį kartą anotacija teisinga ir siužetas puikiai nušviestas. Tai pirma Markeso knyga, kurią skaičiau. Ilgą laiką nesiryžau jo imtis. Mat žmonės kalba, kad gerai ans rašo, o aš labai bijojau, kad neįveiksiu ir teks gėdingai prisipažint, kad ir Markesas nepatiko. Ir kad aš ir vėl išsišokstu nemėgdama, kažko kas net bibliją nurungė kažkur kažkada. Labiausiai bijojau tų užuominų apie ilgus sakinius… Bet nepasitvirtino baimės. Fernandos monologą-burbesį, užimantį du puslapius ir parašytą vienu sakiniu, skaičiau susižavėjusi. Ir šiaip knygos dvasia, nukreizėjimai su vaiduokliais, skraidančiais kilimais, į dangų kylančiomis mergaitėmis (viskas natūralu ir net nekelia klausimų) man patiko. Ir geiduliai, kraujomaišos, santykiai – taipogi. Įdomu, kaip tie žmonės, kurie skaito ilgai ir su pertraukėlėmsi nesusipainioja šiame romane. Juk čia buvo turbūt daugiau nei dvidešimt skirtingų kartų Aurelianų ir iki dešimties Chosė Arkadijų. Spėju, kad kur nors tikrai yra suskaičiuota tiksliai. Moteriškių vardai irgi kartojosi, bet šių variantų buvo daugiau, tad bent jau man anos nesipainiojo. Žodžiu, esu tikra, kad kitą sykį vėl iš bibliotekos parsinešiu ką nors Markeso.
Oficialiai: „Šimtas metų vienatvės“– mitinio Makondo įkūrimo, klestėjimo ir žuvimo epopėja. Taip pat Makondo įkūrėjų – Buendijų giminės – didybės ir žlugimo istorija. Kitaip sakant, civilizacijos istorija. Makondas, įkurtas tarp neįžengiamų girių Pietų Amerikos platybėse, iš pradžių gyvena savo mamiškąjį laikotarpį semdamasis išminties iš čigonų. Paskui scenoje pasirodo Istorija: prasideda begaliniai karai, revoliucijos ir sukilimai, pasibaigiantys Lotynų Amerikos simbolio pulkininko Aurelijano Buendijos, nesuradusio laimės nei meilėje, nei šlovėje vienatvė. Pagaliau, drauge su bananų kompanija atėjus Civilizacijai, Makondą ir Buendijų giminę ištinka katastrofa – miestas uragano nušluojamas nuo žemės paviršiaus, o paskutinieji Buendijų palikuonys žūva susitepę kraujomaiša. Taip išsipildo Nostradamo pranašystė.
Puslapių skaičius: 335
Knyga iš bibliotekos.
Perskaityta 2010 01 11

9Comments

Add yours
  1. 3
    Salomėja

    Jap, geneologijos medis labai praverstų. Nes nors pačių veikėjų skaitymo momentu lyg ir nepainiojau, bet į pabaigą buvo sunku prisiminti kas kieno tėvai. O kodėl palengvėjo?

  2. 4
    Dori

    Skaičiau jo “Prisiminimai apie mano liūdnąsias kekšes”. Negaliu sakyt, kad nepatiko, bet visi sako, kad tai negeriausias jo darbas.
    O šios knygos dar neskaičiau, nes irgi gasdina puslapių skaičius 🙂

  3. 5
    Salomėja

    O kas čia tėra? 335 – sakyčiau standartinis puslapių skaičius.
    vonioje, pažiūrėjau dar wikipedijoj geneologinį medį, galvoju net su juo painu labai:).

  4. 6
    Dori

    Naujam leidime 447psl 🙂 Aišku čia nepasiteisinimas, kai šiandien pati baigiau 370psl knygą (per tris vakarus) 🙂

  5. 7
    Salomėja

    Nu tai naują leidimą turėtų būti dar lengviau skaityt. Raidės didesnės, tekstas nesugrūstas.

  6. 8
    vonioje

    ai, nū. man egoistiškai palengvėja, kai tau patinka tai, kas patinka man 🙂
    bala nematė tų visų aurelianų, ne juose esmė 🙂
    “prisiminimai…” tikrai ne stebuklinga man pasirodė

  7. 9
    deathblow

    tai turbūt pati nuostabiausia mano kada nors skaityta knyga. tiesa, kad ją perskaityčiau, teko skaityti net trečiąkart – pirmieji du bandymai baigdavosi net neaišku dėl ko (gal laiko trūkumo) po 50 puslapių.

+ Leave a Comment