209(100) Witold Gombrowicz "Kosmosas"

Witold Gombrowicz “Kosmosas”
Mano įvertinimas: 2/3 (1 – šūdas, 2 – gera, 3 – super).
Mano nuomonė: Šimtąją knyga šiais metais (o iki mano atskaitos metų galo dar liko 2 mėnesiai) nusipelnė tapti “Kosmosas”. Kokia tai knyga? Tikras kosmosas ir ne kitaip. Skaičiau labai ilgai, su labai trumpais prisėdimais. Vienu ypu nebūčiau įveikusi. Sunkiai skaitoma, verčianti lėtai virškinti sakinius. Minčių srautas, vingriai, vaizdiniai. Gera knyga, sunki knyga. Tačiau pastebėjau, kad skaitant jau berods ketvirtą Gombrovičiaus knygą, manęs jau “nebeveža” taip. Lyg ir kartojasi, lyg ir jau aišku kam ir kodėl čia taip rašo. Lyg ir nuobodu darosi. Jei kas nori pažindintis su šiuo rašytoju tai rekomenduoju “Pornografiją” ir “Transatlantą”. “Kosmosą” palikit tam atvejui jei maža pasirodys.
Oficialiai: „Apie KOSMOSĄ: iš begalybės aplink mane vykstančių reiškinių paimu vieną… Pavyzdžiui, pamatau ant stalo stovinčią peleninę (kiti dauktai ant stalo nueina į nebūtį).
Jei galiu pagrįsti, kodėl pamačiau būtent peleninę („noriu nuo cigaretės nukrėsti pelenus“) tuomet viskas gerai. Jei peleninę pamačiau atsitiktinai, be jokio tikslo, ir daugiau prie to negrįžtu, irgi viskas gerai. Bet jeigu, pamatęs tą bereikšmį reiškinį, grįši prie jo dar kartą… Bėda! Kodėl ją vėl pamatei, jeigu ji bereikšmė? Aha, vadinasi, ji tau ką nors reiškia, jeigu grįžai mintimis?.. Štai taip, kadangi prie to reiškinio stabtelėjai sekundę ilgiau negu reikia, daiktas atkreipia į save dėmesį, tampa išskirtinis… Ne ne (giniesi), tai paprasčiausia peleninė. Paprasčiausia? Tai kodėl giniesi, jeigu paprasčiausia? Štai taip reiškinys tampa manija.
Ar tikrovės esmė maniakiška?“ Witold Gombrowicz DIENORAŠTIS III (1961-1969)

Puslapių skaičius: 174
Knyga nuosava.
Perskaityta 2010 08 27

8Comments

Add yours
  1. 4
    Miau

    Vaje, gi čia turėta omeny, kad skaitytojui reikia užaugt, o ne autoriui. Chi chi

  2. 6
    deathblow

    perskaičiau. viena geriausių kada nors skaitytų knygų! sužavėjo pačiu pirmu sakiniu, po pirmo puslapio jau žinojau, kad pradėjau skaityt žiauriai gerą dalyką 😉 keista, bet nors vietomis buvo gana sunku skaityti, skaitymas ilgai neužtruko, nors esu lėtas skaitytojas.

  3. 7
    g12

    O tu matai, aš, kadangi ją pirmąją skaičiau, tai ir įvertinau geriausiai. Ilgainiui tas pats per tą patį šiek tiek pabodo ir suvienodėjo, nebeliko to pirminio šoko.
    Betgi šiaip V.G. yra kiekvieno blogerio “must” sąraše. Vien dėl žanro 🙂

  4. 8
    Edita

    Nežinau nežinau, beveik nieko nesupratau nei kam tas paukštis, tas pagaliukas, tas arbatinukas na nebent tik Liudvikas, nes virvę norėjo pasiskolinti. Pradžioje pykau, kam čia tokiam talentingam rašytojui (pirmą perskaičiau “Apsėstuosius”) reikia taip išsidirbinėti. Bet paskui jis mane patraukė, kaip daina kai jos melodiją pradedi pažinti. Skaitysiu ir daugiau.

+ Leave a Comment